ČNB očekává růst deficitu veřejných financí na 4,3 procenta HDP

štítek Stalo se přečtete do minuty

Deficit veřejných financí by měl letos podle odhadů České národní banky stoupnout na 4,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP) a příští rok se vyšplhat až na 5,4 procenta HDP.

Vyplývá to ze zveřejněné Zprávy o inflaci, kterou publikovala ČNB. Pro přijetí eura je nezbytné přitom dodržet tříprocentní hranici.

Ministerstvo financí v nové prognóze očekává růst deficitu na 4,5 procenta. Ministr financí Eduard Janota již dříve uvedl, že v roce 2010 by chtěl deficit udržet mezi 4,6 až 4,7 procenta českého HDP. Podle údajů Českého statistického úřadu z počátku dubna byl loni deficit veřejných financí 1,5 procenta HDP.

Evropská komise odhaduje, že rozpočtový schodek ČR letos vzroste na 4,3 procenta HDP a příští rok se hospodaření propadne dokonce až na 4,9 procenta HDP.

Zhoršovat by se měly podle ČNB i některé další ekonomické ukazatele. Například nezaměstnanost by měla letos stoupnout na 7,6 procenta a příští rok dokonce na 9,9 procenta, odhaduje ČNB.

Naopak problémem pro ekonomiku by neměla být inflace. Na konci letošního roku by se měla podle ČNB pohybovat kolem 0,9 procenta; na konci roku 2010 pak na dvouprocentní úrovni.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí