Do poraden kvůli finanční tísni míří stále více lidí

čtení na 2 minuty

foto: ilustrační fotografie

Na Poradnu při finanční tísni se za letošní čtyři měsíce obrátilo více dlužníků než za celý loňský rok. Loni to bylo přes 4120 osob. K hlavním důvodům prudkého růstu patří ztráty nebo změny zaměstnání, rozchody partnerů a odchody do důchodu. Situaci zhoršuje to, že lidé se se svými finančními potížemi obracejí na své věřitele i o pomoc velice pozdě. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci poradny.

Nejčastěji nezvládají splácení dluhů lidé se základním až středoškolským vzděláním a měsíčním příjmem od 10.000 do 20.000 korun. Obvyklá hranice zadlužení je do 300.000 korun a nejčetnějším produktem spotřebitelský úvěr, uvedl ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Lidé hledají poradenské služby velmi často až po několika letech zápasení s dluhy v případě, kdy mají na krku soudní exekuci. Tehdy je ale najít řešení velmi problematické. Šmejkal doporučoval vyhledávat odborné služby rozhodně mnohem dříve. „Obraťte se na věřitele, komunikujte s ním, nestrkejte hlavu do písku,“ uvedl.

Právní expertka Poradny při finanční tísni Alena Doubková doplnila, že lidé často v případě finančních těžkostí přestanou své dluhy splácet, místo aby se snažili omezit své výdaje, které nejsou nezbytné. Jednáním s věřiteli, ať to jsou banky, spořitelny nebo nebankovní firmy, lze velmi často dosáhnout prodloužení splatnosti či odklad splátek.

Zájem o služby podle očekávání zástupců poradny kvůli současné hospodářské recesi, otevření nové pobočky v Ostravě a širšímu povědomí o činnosti dále poroste. Dalším důvodem by mohla být nová směrnice o spotřebitelském úvěru, kterou schválil Evropský parlament a členské země EU ji musí včlenit do své legislativy. V Česku by to mohlo být od příštího roku.

„Klienti budou mít možnost do 14 dnů jakýkoliv spotřebitelský úvěr zrušit. Konzultace, jak ve fázi předsmluvní, tak již po uzavření smlouvy, se skutečně lidem vyplatí,“ upozornil Šmejkal. Poradna při finanční tísni poskytuje služby bezplatně a má webové stránky www.financniti­sen.cz a bezplatnou linku 800 722 722.

České domácnosti dlužily na konci března u bank a finančních institucí 906,3 miliardy korun. Jejich zadlužení tak proti únoru stouplo zhruba o deset miliard korun; za posledních 12 měsíců domácnosti zvýšily své zadlužení zhruba o 150 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které koncem dubna oznámila Česká národní banka.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí