Kalousek: Právě nyní prožíváme nejtěžší dny a týdny recese

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Evropská unie nyní prožívá nejhorší dny a týdny hospodářské recese. Řekl to ministr financí v demisi Miroslav Kalousek při příjezdu na dnešní bruselská jednání s kolegy z dalších zemí bloku.

„Zdá se, že právě teď prožíváme nejtěžší dny a týdny recese, a že už ale začínáme cítit známky stabilizace, a příští rok, doufejme, nastanou první známky oživení,“ řekl Kalousek.

Jednání ministrů přichází den poté, co Evropská komise zveřejnila novou prognózu. Podle ní letos hospodářství bloku propadne o čtyři procenta. V recesi, byť výrazně nižší, by podle předpovědi měla unie navíc zůstat i v příštím roce.

„Zatím jsme velmi opatrní optimisté,“ řekl Kalousek na dotaz, zda už je vidět světlo na konci pomyslného tunelu krize. „Doufejme, že to světlo není vlak, který jede v protisměru,“ do­dal.

Česku komise předvídá pro letošek pokles o 2,7 procenta. Příští rok by ale měl hrubý domácí produkt ČR opět začít růst, a to o 0,3 procenta. České ministerstvo financí koncem dubna zveřejnilo svůj odhad, podle něhož ekonomiku letos čeká propad o 2,3 procenta. Příští rok by mělo české hospodářství mírně růst o 0,8 procenta.

„Jak to bude doopravdy, neví vůbec nikdo,“ podotkl Kalousek. V různých predikcích nicméně jsou určité společné prvky. „Můžeme z nich vyčíst, že Česká republika na tom bude o něco lépe než země eurozóny, což ovšem neznamená, že na tom budeme dobře,“ dodal.

Podle prognózy Bruselu stoupne míra nezaměstnanosti v EU letos na 9,4 procenta a příští rok až na 10,9 procenta. Ještě hůř by na tom měla být eurozóna, kde letos nezaměstnanost dosáhne 9,9 procenta a v roce 2010 až 11,5 procenta. „Směřujeme k sociální krizi,“ řekl již dříve lucemburský premiér a předseda zemí eurozóny Jean-Claude Juncker.

„Evropa přesto, že prožívá velkou recesi, je šťastné místo na planetě, kde lidé netrpí hlady a jsou relativně bohatí a relativně bezpeční,“ podotkl k tomu nicméně Kalousek. Podle něj nezaměstnanost přesahující až deset procent může znamenat sociální pnutí. „Určitě to ale neznamená, že na tom budeme jako v Tanzanii. Chudoba je relativní pojem. I přes recesi bude Evropa stále jedním z nejbohatších míst na celém světě,“ dodal.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí