MF: Výdaje státu v roce 2010 vyústí v podíl deficitu 4,6 pct

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Výdaje státního rozpočtu a státních fondů pro rok 2010 by měly činit 1,127 bilionu Kč, což znamená 4,6 procenta podílu deficitu veřejných rozpočtů na HDP.

K dosažení tohoto cíle je nezbytné, aby příjmy státu dosáhly 907 miliard Kč, výdaje 1,057 bilionu, a deficit tak představoval 150 miliard korun. Vyplývá to výdajových rámců státního rozpočtu na roky 2010 až 2012, které předložil do vlády ministr financí v demisi Miroslav Kalousek. ČTK o tom informovala Zuzana Chocholová z ministerstva financí.

Zákon ukládá ministru financí, aby návrhy výdajových rámců předložil vládě do 30. dubna, tedy do dneška. Stínový ministr financí ČSSD a předseda sněmovního rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka ve středu vládu opět kritizoval za to, že letošní rozpočet sestavila jako nerealistický s přehnanými příjmy. Prohlásil také, že současná vláda tlačí tu budoucí k tomu, aby sestavila rozpočet na příští rok se schodkem, který přesáhne „děsivou hranici“ 200 miliard korun.

Pro udržení deficitu v roce 2009 do 150 miliard Kč je podle Kalouska nezbytné zmrazit neutracené výdaje z roku 2008 i pro rok 2009 a neakceptovat jakékoli dodatečné požadavky kapitol státního rozpočtu nad rámec schválených limitů. Případné nárůsty mandatorních výdajů, například kvůli vyšší nezaměstnanosti nebo nemocnosti, musí být kryty na úkor jiných výdajů, nikoli na úkor vyššího deficitu, dodal ministr.

Schodek rozpočtu se bez schválení dodatečných stimulů nebo naopak úspor v příštím roce prohloubí na 200 miliard korun, což by představovalo 5,3 procenta HDP, řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek. To už je poměrně vysoká hodnota, za níž by podle něj mohly finanční trhy penalizovat ČR zvýšením rizikové prémie u státních dluhopisů i kurzu koruny. Navrhovaných 150 miliard korun prý představuje snesitelný kompromis mezi akceptovatelnou úrovní deficitu a podporou ekonomiky.

„Jedno je jisté, v rozpočtu není ani milimetr prostoru pro předvolební či povolební populismus. Veřejné finance ČR balancují na tenké hraně a každý nápad na další zvyšování výdajů bez patřičným škrtů je dnes nebezpečným hazardem,“ podotkl Marek.

Příjmy počítají s růstem HDP v roce 2010 o 0,8 pr­ocenta. K dosažení cíle deficitu 150 miliard Kč je podle Kalouska nutné snížit výdaje všech kapitol minimálně o deset procent. Toto snížení se netýká jen kapitol všeobecná pokladní správa, státní dluh a operace státních finančních aktiv. Deník E15 napsal, že Kalousek navrhuje seškrtat ve výdajích státu 63 miliard korun.

MF dále počítá se zmražením výdajů na platy ve veřejném sektoru a nepřijetím požadavků rozpočtových kapitol a státních fondů na zvýšení výdajů. Ministerstvo přitom registruje požadavky za 80 miliard Kč.

Dále úřad počítá s nastavením meziročního růstu státních výdajů za státní pojištěnce na zdravotní pojištění maximálně ve výši očekávané inflace v následujících letech, omezením výdajů na ztráty z veřejné služby v drážní dopravě, nulovým nárůstem výdajů na výkon přenesené působnosti pro obce i kraje a omezením či zrušením výdajů na podporu soukromým školám. Výdaje ministerstva obrany budou stanoveny na úrovni schváleného rozpočtu roku 2009.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí