Nezaměstnanost v EU stoupla na 8,3 procenta

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie se v březnu zvýšila na 8,3 procenta z únorových 8,1 procenta. Loni v březnu činila 6,7 procenta.

V 16 zemích eurozóny pak stoupla až na 8,9 procenta z 8,7 procenta v předchozím měsíci a ocitla se nejvýše za téměř pět let. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Nezaměstnanost v eurozóně je nejvyšší od listopadu 2004. „Nezaměstnanost na 8,9 procentech je velmi vysoká,“ uvedl analytik Bayerische Landesbank Jörg Angele. „Očekávám, že by se do konce roku mohla v eurozóně dostat až na deset procent. V roce 2010 pak bude mnohem vyšší, možná deset, 13 procent, protože pokles výroby je tak masivní, že firmy budou muset propustit hodně lidí,“ dodal. Vysoká nezaměstnanost také přináší obavy, jak se budou dále vyvíjet výdaje spotřebitelů.

Podle odhadů úřadu bylo v březnu v celé EU bez práce 20,154 milionu mužů a žen, z toho 14,158 milionu v eurozóně. Počet nezaměstnaných v EU se tak proti únoru zvýšil o 626.000 a meziročně dokonce o 4,06 milionu.

Meziročně se nezaměstnanost snížila ve třech členských zemích, a to v Rumunsku, Bulharsku a Řecku. Ve 23 zemích se zvýšila a v Nizozemsku se nezměnila. V Nizozemsku je také nejnižší míra nezaměstnanosti, pouze 2,8 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost statistici zaznamenali ve Španělsku (17,4 procenta), Lotyšsku (16,1 procenta) a Litvě (15,5 procenta). V České republice podle Eurostatu nezaměstnanost stoupla na 5,5 procenta a na Slovensku na 10,5 procenta.

Míra nezaměstnanosti u žen i mužů v celé EU činila 8,3 procenta. U mladých lidí pod 25 let stoupla nezaměstnanost na 18,1 procenta.

Nezaměstnanost se zvyšuje i ve Spojených státech, kde v březnu vystoupila až na 8,5 procenta a dostala se tak nejvýše od konce roku 1983. Z Japonska nejsou údaje za březen zatím k dispozici, v únoru stoupla na tříleté maximum 4,4 procenta.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí