Sněmovna poslala dál návrh slev na pojistném

štítek Stalo se přečtete do minuty

Sněmovna poslala do závěrečného schvalování vládní protikrizový návrh slev na sociálním pojištění pro zaměstnavatele.

Sociální demokracie a koaliční strany se již dříve dohodly, že si vzájemně po určitých úpravách podpoří své návrhy na řešení dopadů hospodářské krize.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) pomůže vládní návrh slev na sociálním pojištění zachránit 50.000 až 70.000 pracovních míst. Sociální demokraté dříve upozorňovali na to, že tím rozpočet přijde o 18 až 19 miliard korun. Tyto peníze by pak mohly podle nich chybět třeba na valorizaci důchodů.

Sociální výbor sněmovny v úterý rozhodl, že doporučí poslancům, aby pro návrh zvedli ruku. Nečas totiž souhlasil s úpravou návrhu, zkrátil dobu platnosti opatření do konce roku 2010, po roce se má vyhodnotit účinnost opatření.

Na sociálním výboru se v úterý sociálnědemokra­tičtí poslanci zdrželi hlasování o podpoře návrhu, dvě poslankyně se přitom ale vzdálily z místnosti a vůbec nehlasovaly. Komunisté byli proti návrhu.

„Už je ruka v rukávě, sociální demokracie pravděpodobně umožní ODS tento zákon prohlasovat,“ řekl dnes ve sněmovně poslanec Miroslav Opálka (KSČM).

Občanští demokraté nepřímo na sociálním výboru podpořili sociálnědemokra­tický protikrizový balíček. Velkou šanci tak má daňové zvýhodnění rodin s dětmi, prodloužení pobírání podpor v nezaměstnanosti i lepší pobídky rekvalifikací.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí