Z Rady ČT unikly plány kandidátů na šéfa televize

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Plány kandidátů na šéfa České televize, dosud úzkostlivě střežené, už nejsou tajné. V pondělí je na internetové stránce www.all4all.cz zveřejnil syn Radka Mezulánika, člena Rady ČT, která ředitele televize na šest let vybírá.

Píšou to úterní Lidové noviny (LN). O plánech kandidátů se mělo veřejně mluvit až v půlce května, kdy se uskuteční první kolo konkurzu.

Radek Mezulánik mladší tvrdí, že informace nemá od svého otce a že je získal sám a legálně. A otec ho podporuje. „Udělal bych to stejně,“ řekl LN s tím, že synovi ověřil autenticitu dokumentů. „Je to přesně to, co jsme dostali jako radní k dispozici,“ uvedl. Díky tomu si tak podle něj všichni mohou udělat obrázek o výběru ředitele ČT sami. Pravost své koncepce potvrdili LN dosluhující ředitel ČT Jiří Janeček i další kandidát Radomír Pekárek.

Janeček ve svém plánu určil sedm strategických cílů. Například větší regionalizaci zpravodajství v souvislosti s digitalizací vysílání, redukci počtu organizačních útvarů či lepší výběr poplatků „novými formami platebního styku“.

Jeden z Janečkových nejvážnější soupeřů Petr Klimeš zase plánuje redefinici vysílacích okruhů – první jako publicisticko-zpravodajský, druhý kulturní, třetí výchovně vzdělávací a čtvrtý by zůstal sportovní.

Měnit programové zaměření chce i další kandidátka Jana Bobošíková. Podle ní by měl ze sportovní ČT4 postupně vzniknout kanál ČT Lektor, na němž by se sport doplnil „edukativně-kulturním obsahem“. Podle ní má veřejnoprávní televize zrušit reklamu, brát peníze od státu a být „kontrolována Úřadem pro kontrolu hospodářské soutěže“.

Předseda televizní rady Jiří Baumruk unik dokumentů považuje za nevkusný a zároveň naprosto nestandardní. Rozhodně ale odmítl, že by se kvůli tomu mohlo celé výběrové řízení na nového šéfa ČT zrušit.

Rada otevírala obálky s přihláškami do konkurzu v pátek, přičemž z 22 adeptů radní kvůli chybám v přihláškách tři zájemce vyřadili. V prvním kole rada rozhodne o pěti uchazečích, ze kterých ve druhém kole nového ředitele vybere.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí