Energetici: Zájem o fixaci cen elektřiny není příliš veliký

přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

O fixaci cen elektřiny na příští rok, které si mohou zákazníci společností ČEZ a Pražská energetika sjednat do konce letošního dubna, není zatím příliš velký zájem. Pražská energetika (PRE) totiž v současné době registruje jen několik desítek zájemců, ČEZ má 3900 přihlášených zákazníků, z toho u 1350 má již podepsané smlouvy.

ČTK to zjistila v anketě mezi energetickými firmami. Odběratelé společnosti E.ON mají čas pro sjednání pevných cen elektřiny až do konce května.

Energetická společnost ČEZ podle tiskového mluvčího Ladislava Kříže nečekala, že o novinku bude masový zájem. „Uvidíme ale, jak zaúčinkuje naše závěrečná kampaň. Od počátku jsme předpokládali, že pokud se někdo rozhodne, pak počká na poslední chvíli, jak se budou vyvíjet ceny,“ dodal.

Výrazné zvýšení žádostí o pevné ceny do konce dubna neočekává ani tiskový mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec. „Tak, jak jdou zprávy od analytiků, poradců a podobně, tak to spíš vypadá, že všichni říkají vyčkat, že cena (elektřiny) pro rok 2010 by měla dál klesnout. Tak si myslím, že lidé to teď ani neřeší,“ řekl ČTK.

Firmy svými nabídkami reagují na pokles velkoobchodních cen elektřiny z poslední doby, který je důsledkem hospodářské krize a zpomalení ekonomiky.

Elektrárenská společnost ČEZ nabízí domácnostem i podnikatelům na rok 2010 pevné ceny o 15 procent nižší než v letošním roce. Společnost E.ON nabízí ceny nižší o pětinu než letos. Nabídka PRE nezahrnuje měsíční paušální poplatek a lidé v třípokojovém bytě tím ušetří asi 650 korun ročně oproti běžně nabízeným tarifům.

Pokud se lidé do konce dubna nebo května nerozhodnou využít nabídky energetických firem, automaticky zůstávají u tradičního schématu, kdy jim budou ceny na rok 2010 oznámeny na podzim letošního roku.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí