Dráhy zavedou pendolina do Třince, místenky do Brna budou zdarma

štítek Stalo se přečtete do minuty

Páteční posilové pendolino z Prahy do Moravskoslezského kraje bude od poloviny června zajíždět až do Třince, dosud pendolina jezdí nejdále do Bohumína. Na jižní větvi pendolin, z Prahy do Brna a Břeclavi, budou nově místenky zdarma. Novinky souvisejí s druhou letošní změnou jízdního řádu Českých drah. ČTK to dnes řekl mluvčí firmy Radek Joklík.

Nový vlak na sever Moravy nazvaly dráhy po vzoru německých kolegů SC Pendolino Sprinter. Cílem je otestovat poptávku Severomoravanů a Slezanů po přímém spojení s Prahou.

Novinkou je i skutečnost, že všechny stanice mezi Prahou a Ostravou vlak projede, poprvé zastaví až v Ostravě – Svinově. Podobně jezdil kdysi zrušený Manažer. Dále bude posilové pendolino pokračovat do Bohumína, Karviné, Českého Těšína a Třince.

První český Sprinter vyjede v pátek 12. června pravděpodobně v 16:23 z pražského hlavního nádraží. Podobný koncept dálkových vlaků v režimu Sprinter je běžný u německého dopravce Deutsche Bahn. Páteční posilové spoje ICE Sprinter provozuje DB mezi Frankfurtem a Berlínem.

Dráhy dnes také oznámily snížení cen místenek na nulu do druhé třídy pendolin na linkách Praha – Brno – Břeclav. Dosud za ně cestující platí 200 Kč, majitelé zákaznických karet 100 Kč. Cesta pendolinem tak bude stát stejně jako vlakem EuroCity. Místenky s nulovou cenou se budou vydávat minimálně do prosince; i nadále se s nimi však cestující bude muset ve vlaku prokázat.

Důvodem zavedení bezplatných místenek je malá obsazenost pendolin takzvanými vnitrostátními pasažéry. „S obsazením na mezinárodních relacích jsme spokojeni,“ uvedl Aleš Ondrůj z marketingu ČD. Jižní pendolina pokračují z Břeclavi do Vídně nebo Bratislavy.

Pendolina dráhy provozují na své podnikatelské riziko; nepřispívá na ně stát ani kraje. Loni jediné české rychlovlaky prodělaly 800 milionů korun. Na ztrátě se podle drah podepsaly především loňské povinné opravy po ujetí určitého počtu kilometrů.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí