MPO připravuje zrušení knihy jízd podnikatelů

štítek Politika čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo legislativní návrh na zrušení knihy jízd, který půjde ještě na jaře do sněmovny.

Při vyhlášení třetího ročníku ankety Absurdita roku, která se uskutečňuje v rámci podnikatelských soutěží Firma a Živnostník roku, to dnes řekl odstupující ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Kniha jízd byla loni vyhlášena druhou největší absurditou. Cílem ankety je upozornit na nesmysly a dožadovat se jejich odstranění.

Návrh na zrušení knihy jízd přivítají především malé a střední firmy. Podnikatelé místo vedení knihy jízd by mohli podle návrhu uplatnit paušální odečet 5000 Kč měsíčně, a to až na tři vozy. Pokud podnikatelé budou vědět, že se jim paušální odpis nevyplatí, mohou zůstat u vedení knihy jízd. Říman již dříve knihu jízd označil za absolutní nesmysl. „Je to zbytečné papírování, které beztak většina podnikatelů různými způsoby obchází,“ dodal.

Kniha jízd podle Unie malých a středních podniků nemá oporu v zákonu, je to prý nařízení ministerstva financí. Podnikatelé proto chtěli zrušit tento předpis MF a změnu zakomponovat do návrhu zákona o dani z příjmu. „Lze uvažovat o zjednodušení systému,“ řekl ČTK koncem ledna mluvčí MF Ondřej Jakob.

Předchozí ročníky ankety Absurdita roku byly podle organizátorů úspěšné. Po upozornění na nejkřiklavěji absurdní podnikatelské povinnosti už tato nařízení byla odstraněna či se jejich odstranění dostalo do legislativního procesu. Loni bylo pro podnikatele nejnesmyslnější povinností nakládat s vytěženou ekologicky čistou zeminou jako s odpadem, což bylo dále spojeno s náročnou administrativou. „Řeší to připravovaný zákon o odpadech, z něhož by to mělo vypadnout,“ podotkl Říman.

Anketa Absurdita roku je vyhlašována při příležitosti zahájení čtvrtého ročníku soutěží na podporu malého a středního podnikání Firma roku a Živnostník roku. Zásluhou podnikatelských soutěží se tak veřejnost dozvídá o zajímavých podnikatelských nápadech, které se rodí v regionech. Partner soutěží Vodafone bude podruhé hledat v rámci kategorie Byznys rebel podnikatele, kteří se dokážou v konkurenci odlišit.

Firmy i živnostníci se mohou pro účast registrovat na webových stránkách www.firmaroku.czwww.zivnostni­kroku.cz do konce června. Krajská kola se uskuteční v září a říjnu a vítězové budou vyhlášeni koncem listopadu. V loňském ročníku se registrovalo do obou soutěží přes 3000 firem a živnostníků.

Zdroj: Finanční noviny.cz

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí