Kalousek chce zrušit odměny šéfům ČEZ

štítek Stalo se přečtete do minuty

Motivační program pro šéfy energetické firmy ČEZ, na němž někteří z nich vydělali stovky milionů, se může stát minulostí.

Stát ho, jako nejsilnější akcionář, chce na květnové valné hromadě zrušit, píše server iHNed.cz. Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek středečním Hospodářským novinám (HN) řekl, že stát motivační program pro nové manažery ČEZ zruší. Opatření by se tak nedotklo současných šéfů firmy včetně generálního ředitele společnosti ČEZ Martina Romana.

„Jako akcionáři jsme se dohodli, že akciový program pro nové manažery ČEZ zrušíme,“ řekl dnes HN Kalousek. Jeho úřad je v ČEZ pověřen výkonem akcionářských práv státu.

S podobným nápadem dnes přišel i šéf lidovců Jiří Čunek, jiní politici jsou ale proti a žádná dohoda zatím neexistuje.

Proti zrušení motivačního programu je například ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. „Slyším to poprvé a neslyším to rád,“ poznamenal Říman, podle něhož šéfové ČEZ „nemohou brát plat na úrovni minimální mzdy.“ Navíc nelze dělat taková rozhodnutí dva týdny před výměnou vlády, namítl.

Na valné hromadě má ale formálně navrch Kalouskův úřad. „Záleží čistě na tom, jaké dostane od ministerstva financí instrukce,“ uvedl výkonný šéf ČEZ Daniel Beneš. Ani on o Kalouskově rozhodnutí dnes nevěděl, napsal server iHNed.cz.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí