ČNB očekává letošní pokles HDP o jedno až dvě pct

štítek Stalo se přečtete do minuty

Česká národní banka bude v nové prognóze očekávat pokles české ekonomiky v letošním roce mezi jedním a dvěma procenty, tedy více než v minulé prognóze. Na semináři Slovensko-české obchodní komory to dnes řekl guvernér ČNB Zdeněk Tůma. ČNB v aktuální prognóze letos předpokládá pokles HDP až o 0,3 procenta.

Přestože krize a její dopady již začínají ovlivňovat reálnou ekonomiku, tempa propadu průmyslové výroby i hospodářství se podle něj začínají zpomalovat. „Na tom se zakládá můj mírný optimismus, že během tohoto roku by mohlo dojít k určité stabilizaci a postupně bychom se mohli zase začít škrábat nahoru,“ dodal.

Tůma upozornil na to, že v nejbližších měsících očekává nízkou inflaci, která by se ale na podzim měla začít zvedat k inflačnímu cíli, tedy dvěma procentům. Připomněl působící dva protichůdné vlivy: zpomalující se ekonomiku a vývoj mezd, a na druhé straně znehodnocující se kurz měny.

Guvernér nepředpokládá, že by se kurz koruny měl na konci roku dramaticky lišit od poslední prognózy centrální banky, která počítala s kurzem okolo 26,00 Kč za euro. Připomněl, že rozkolísanost kurzu české měny je již nižší, než byla na podzim, i když investoři jsou stále ještě „zmítáni náladou na trzích“.

Tůma si podle svých slov dokáže představit scénář rychlého přijetí eura v letech 2013 až 2015, stejně jako scénář pozdějšího termínu. Jednou z výhod české ekonomiky je prý poměrně velký manévrovací prostor v rozpočtové i měnové politice. Připustil, že tuzemským podnikům nyní v době krize pomáhá oslabující koruna. Nicméně podle něj nejde pominout přání investorů zavést společnou měnu.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí