EU se dohodla na přísnější regulaci bank

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

České předsednictví EU spolu s Evropským parlamentem předběžně dosáhlo dohody na směrnici o kapitálové přiměřenosti. Směrnice je reakcí na nedávnou finanční krizi a zpřísňuje unijní pravidla pro banky. Novináře o tom dnes informovalo předsednictví. Legislativa mimo jiné omezuje objem prostředků, jež si banky navzájem půjčují. Cílem opatření je zamezit zamrznutí finančních toků mezi bankami v případě, že se na trhu vyskytnou podobné potíže jako nedávno.

Pokud by se původní návrh Evropské komise již neměnil, pro mezibankovní operace by nově platil pětadvacetipro­centní limit, anebo alternativní hranice 150 milionů eur. Záleží na tom, která hodnota je vyšší. „Je třeba vysvětlit, že neodkazujeme půjčování peněz mezi bankami do zapomnění, jen se staráme o to, aby žádný ústav nevložil všechna vajíčka do jednoho košíku,“ řekl před nedávnem eurokomisař Charlie McCreevy.

Směrnice o kapitálové přiměřenosti však mění i dohled nad bankami, které působí ve více státech, což by se dotklo i řady českých bank se zahraničními majiteli. V současnosti se regulátoři starají především o domácí bankovní trh, v budoucnosti by se ale mohli snadněji dostávat také k informacím z jiných členských států unie. V EU je přes 40 bank, které působí ve více státech unie.

Unie plánuje vznik takzvaných kolegií, která mají tvořit národní regulátoři, v českém případě tedy Česká národní banka. Kolegia by měla dohlédnout na to, že pravidla finančního trhu jsou aplikována stejně ve všech členských státech EU a nejsou porušována.

Směrnice dále upravuje pravidla pro obchodování s takzvanými finančními deriváty. Firmy, jež s nimi obchodují, by měly nést část rizika. Podle návrhu by si prodejci v derivátech, s nimiž obchodují, měli ponechat nejméně pětiprocentní ú­čast.

Právě některé typy derivátů, tedy finančních nástrojů odvozených z jiných aktiv, stáli u počátku finanční krize, která se časem promítla do celé ekonomiky. Rizikové hypotéky z amerického trhu totiž byly součástí dalších finančních nástrojů, se kterými mezi sebou banky obchodovaly. Když se následně ukázalo, že řada Američanů nedokáže své hypotéky splácet, zasáhlo to i řadu finančních ústavů, jež tyto hypotéky neposkytly, ale měly ve svém portfoliu finanční produkty z nich odvozené.

„Přijetím této legislativy má Evropská unie historickou příležitost vést svět k nápravě globálního finančního systému,“ uvedla náměstkyně českého ministra financí Klára Hájková. Text směrnice nyní musí formálně schválit členské státy EU a musí jej schválit v květnu Evropský parlament.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí