BMW a Brilliance plánují svou druhou továrnu v Číně

štítek Stalo se přečtete do minuty

Německá automobilka BMW a její čínský partner Brilliance Auto hodlají postavit svou druhou továrnu v Číně. Uvedl to podle agentury Reuters šéf divize firmy Brilliance pro mezinárodní obchod Jü-fei Wan.

Dodal, že automobilky plánují do poloviny příštího roku zvýšit svou výrobní kapacitu v Číně na 75.000 až 80.000 vozů ročně ze současných 30.000 vozů ročně.

Společnost BMW je největším výrobcem luxusních vozů na světě. Její celosvětový prodej se loni navzdory rekordnímu odbytu limuzín Rolls-Royce a malých modelů Mini snížil o 4,3 procenta na 1,436 milionu vozů. Zaznamenal tak první celoroční pokles od roku 1993.

Celosvětová poptávka po automobilech je nyní pod tlakem, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry. Čínský trh však představuje jeden z mála světlých bodů, protože zde poptávka pokračuje v růstu.

V březnu se prodej automobilů v Číně meziročně zvýšil o pět procent na rekordních 1,11 milionu vozů. Čínský trh s automobily tak již třetí měsíc za sebou překonal Spojené státy, kde se v březnu propadl prodej o 37 procent na 857.735 vozů.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí