ČS se zaměří na poradenství klientům

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Česká spořitelna (ČS) se v nejbližších letech ve velkém zaměří na poradenství klientům. V rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) to řekl šéf rakouské bankovní skupiny Erste Group Andreas Treichl.

Erste je většinovým vlastníkem České spořitelny, ta je nejziskovější částí skupiny. Podle Treichla je klíčové, aby klienti dobře rozuměli produktům, které si od banky koupí. Dodal, že cílem České spořitelny v Česku je další růst, bude proto otevírat další pobočky.

„Jde nám o to, aby klienti opravdu rozuměli a věděli, co jim banka prodává. Nejdůležitější ponaučení, která jsme si z finanční krize vzali a kterými by se měli řídit všichni klienti, je nekupovat nic, čemu sám klient dobře nerozumí a u čeho nezná předem všechna rizika a možnost ztrát,“ řekl HN Treichl s tím, že tuto zásadu chce banka vštípit všem klientům. Odhadl, že si to vyžádá mimořádně velké investice do proškolení a vzdělávání zaměstnanců.

Dále naznačil, že ČS musí pozměnit svoji strategii. „Nyní je pro nás nejdůležitější nikoli to, abychom zvyšovali objem poskytnutých úvěrů, nýbrž to, abychom se v krizi dokázali postarat o klienty. Chceme jim pomoci například při ztrátě zaměstnání,“ vysvětlil Treichl. Skupina chce být i v Česku obezřetnější v úvěrování a soustředit se hlavně na klienty, které dobře zná.

Česká spořitelna se na loňském čistém zisku celé skupiny podílela dvěma pětinami, nejvíce ze všech dcer. Loni se stala mezi tuzemskými bankami jedničkou podle výše čistého zisku (15,8 miliardy korun). Je rovněž největší bankou podle počtu klientů (přes 5,3 milionu), i bilanční sumou přesahující 862 miliard korun. Obchodní síť banky tvoří v současné době 653 poboček.

Treichl (56) je podle listu Die Presse už řadu let nejlépe placeným rakouským manažerem stojícím v čele firmy, s jejímiž akciemi se veřejně obchoduje. V roce 2007 si přišel na 4,42 milionu eur. Za loňský rok, kdy krize srazila čistý zisk Erste zhruba o polovinu, dostal podle listu Die Presse jenom pevný plat 1,2 milionu eur.

Erste Group nyní poskytuje služby 17,2 milionu klientů. „Jádro“ jejího podnikání kromě Rakouska představují Česko, Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko a Rumunsko. Pronikla také do Srbska a na Ukrajinu, napsaly Hospodářské noviny.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí