Nové auto – leasing či úvěr?

štítky Nakupování Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Finanční krize se skloňuje ve světových i českých médiích již nějaký čas, a to obzvláště často ve spojení s automobilovým průmyslem. Jenže pro běžného zákazníka přináší taková krize řadu výhod. Když nic jiného, tak alespoň došlo k rapidnímu snížení cen nových i ojetých aut. Prodejci se předhánějí, kdo se odváží jít s cenou ještě více dolů či nabídnout výhodnější leasingový program. Pokud tedy uvažujete o koupi auta, je právě teď ta nejlepší doba.

Ne každý má dostatečnou hotovost k dispozici, proto se nabízí otázka, jak financovat koupi nového automobilu. A odpovědi jsou hned dvě – buď leasingem, nebo úvěrem. Podívejme se, jaké výhody a úskalí přinášejí obě dvě cesty k novému vozidlu.

Samozřejmě, že hotovost je nejpřímější způsob k pořízení nového auta, ale často nedostatečné finanční prostředky mohou zapříčinit zbytečnou ochotu ke kompromisům, třeba v oblasti bezpečnosti či komfortu vozidla. Ovšem platí, že čím větší částku máte k dispozici, tím je následný leasing nebo úvěr levnější a také přístupnější.

Hlavní výhoda leasingu je jeho lehká dostupnost, kterou ocení všichni, kteří nesnášejí zbytečné papírování a obíhání úřadů. U každého prodejce nových i ojetých vozů je také vždy připravena nějaká leasingová nabídka. Je ale třeba upozornit na to, že leasing je ve srovnání s úvěrem v mnoha případech dražší, už kvůli tomu, že součástí leasingu je vždy havarijní pojištění. S tím se pojí další nevýhoda – během leasingu nejste majitelem auta vy, ale leasingová společnost, což někomu nemusí vyhovovat. Také je obvyklé, že je třeba složit určitou akontaci. Na druhou stranu je pravdou, že se čím dál častěji objevují různé akce leasingových společností, které nabízejí ať již nulovou akontaci nebo také nulové navýšení – takže při správném momentu může být leasing skutečně nejjednodušší cestou k autu. Také nesmíme zapomínat, že koupi nového auta bez havarijního pojištění mohou mnozí oprávněně považovat za přehnaný životní optimismus.

Druhou možností financování nového vozidla je tedy úvěr. Tady připadá v úvahu buď americká hypotéka, nebo normální spotřebitelský úvěr. Americká hypotéka je o poznání levnější než spotřebitelský úvěr (úrokové sazby se pohybují od 6 do 10%), ale také přináší o poznání více papírování a styku s úřady. Také se tu obvykle vyžaduje ručení nemovitostí v osobním vlastnictví, což mnozí nemohou, nebo nejsou ochotni splnit. Spotřebitelský úvěr je sice o něco dražší než americká hypotéka (úroky tady začínají zhruba na 10%), ale na druhou stranu je dostupnější a nabízí kratší dobu splácení oproti ostatním produktům, během níž je možné úvěr jednorázově uhradit.

Na závěr je důležité uvést, že nelze najít nejlepší možnou cestu pro všechny, vždy záleží na konkrétní situaci konkrétního jedince. Proto je třeba si pořádně promyslet, který způsob financování je nejlepší přímo pro mě. Také bychom měli zohlednit jednotlivé nabídky společností umožňujících financování nákupu nového vozu a až po zvážení všech možností se definitivně rozhodnout.

Jakub Šenovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí