Evropsko-ruská banka se otevře pro klienty ve středu

štítek Stalo se přečtete do minuty

Evropsko-ruská banka (ERB), první banka v tuzemsku specializovaná na klienty z Ruské federace, zahájí ve středu činnost své zatím jediné pobočky umístěné v Praze.

Další obchodní místa by měla postupně následovat. Dlouhodobým cílem je působením na trzích střední a východní Evropy, řekl ČTK místopředseda představenstva ERB Vladimír Hořejší.

ERB bude univerzální bankou, ale nebude se snažit konkurovat peněžním ústavům zaměřeným na nejširší veřejnost. Hodlá se například věnovat financování a podpoře obchodu mezi Českou republikou a Ruskem. Klienty by mohly zaujmout i peněžní transakce. „Myslím, že jsme schopni zajistit rychlejší i výhodnější převádění peněz mezi Ruskem a ČR,“ uvedl.

Dalším místem, kde by ERB měla mít vedle hlavního města pobočku, by měly být Karlovy Vary, které jsou vyhlášené působením ruského kapitálu. Plánovaná obchodní síť ERB by neměla být nijak rozsáhlá, měly by ji tvořit „jednotky poboček“.

Globální finanční krizi a současnou hospodářskou recesi bral Hořejší spíše jako výzvu a příležitost. ERB jako nová banka není zatížena náklady ani toxickými aktivy z minula, což by mohlo klienty při rozhodování o změně banky ovlivnit, mínil.

Podobně specializované banky jako ERB nejsou podle Hořejšího v tuzemsku žádnou výjimkou. Příkladem jsou třeba LBBW podporující německé firmy nebo Banco Popolare zaměřená na italskou klientelu.

ERB, donedávna Banka mezinárodní spolupráce, získala licenci České národní banky loni po letech snažení. V Moskvě sídlící První česko-ruská banka (PČRB), jediná majitelka akcií ERB, se o získání licence v Česku snažila od roku 2004.

Na českém trhu na konci loňského roku působilo 37 bank a spořitelen, z toho 30 s vlastníky ze zahraničí. Celková aktiva peněžní ústavy ke konci prosince 2008 zvýšily na 4,05 bilionu korun z předchozích 3,75 bilionu korun.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí