ÚOHS povolil fúzi Agrofertu a Agropolu

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Antimonopolní úřad schválil fúzi firmy Agrofert Holding Andreje Babiše a zemědělsko-potravinářského podniku Agropol Group. Musí ale odprodat sedm společností jak ze skupiny Agrofert, tak Agropolu, působících v pěti krajích ČR. Novinářům to dnes řekl šéf Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina. Babiš poté oznámil, že akvizici Agropolu dokončil.

Fúzí společností je podle úřadu dotčeno devět zemědělských trhů, například s krmnými směsmi, výkupu obilovin, výkupu olejnin a průmyslových hnojiv. „V pěti krajích jsme vyhodnotili situaci jako tak vážnou, že jsme nebyli fúzi ochotni schválit bez odprodeje části nově nabytého majetku,“ uvedl Pecina. Těmito kraji jsou Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Ústecký a Pardubický.

Části firem musí Agrofert prodat jako celek, a to společnosti, která bude nepochybnou konkurencí pro Agrofert. „Úřad se bude vyjadřovat k tomu, jestli tento nový nabyvatel na trhu skutečně podniká nebo je to nějaká nastrčená společnost,“ poznamenal Pecina.

O povolení fúze požádal Agrofert loni v říjnu. Minulý týden již spojení schválil slovenský Protimonopolní úřad. Spojením chce Agrofert vybudovat silný agrární komplex ve střední Evropě. Obě firmy se podle Agrofertu na lokálních trzích významně nepřekrývají a spíše se vzájemně geograficky doplňují. Agrofert dosud ovládal plně či částečně asi 170 podniků v Česku, na Slovensku a například i v Německu.

V minulosti koupil Agrofert Holding řadu potravinářských a zemědělských podniků a v některých oborech už je jeho podíl natolik silný, že to vyvolalo obavy z narušení trhu. V srpnu například povolil ÚOHS Agrofertu fúzi s skupinou První žatecká, ale podmínil ji odprodejem některých jiných podniků ze skupiny Agrofert. Ještě před vydáním rozhodnutí způsobila rozruch schůzka Babiše s šéfem ÚOHS Martinem Pecinou v autosalonu.

Pecina na tom nevidí nic nekalého, neboť v rámci jednání o podmínkách případné fúze nejen v tomto případě se setkává s podnikateli velice často. „Podotýkám, že podmínky, které dáváme v této fúzi (Agrofert/Agropol), jsou zcela jistě nejtvrdší, které jsme kdy při jakékoliv fúzi dali,“ uvedl Pecina.

Konsolidované tržby Agrofertu činily předloni 83,4 miliardy korun, o rok dříve to bylo 71,4 miliardy korun. Agropol Group předloni zvýšil celkový obrat na 14,1 miliardy korun, o rok dříve to bylo 12,5 miliardy Kč.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí