Návrh proti privatizaci Letiště Praha uspěl

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

ČSSD v prvním kole sněmovního projednávání uspěla s návrhem zákona, kterým chce vládě zabránit v privatizaci státního podniku Letiště Praha.

Vládním poslancům se nepodařilo normu zamítnout. Sociálním demokratům pomohli nejen komunisté, ale i obě bývalé členky Strany zelených, dva lidovci a Vlastimil Tlustý. ČSSD by podle svého místopředsedy Bohuslava Sobotky zákon nepředložila, pokud by se vláda na privatizaci dohodla s opozicí.

Sněmovna o projednávání zákona rozhodla i přes ujištění ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL), že současný kabinet už letiště privatizovat nebude. „Je absolutně vyloučeno, že by tato vláda bez ohledu na to, na jakém termínu předčasných voleb se politické strany dohodnou, že by tato vláda učinila rozhodnutí o privatizaci,“ uvedl ministr.

Sociální demokraté chtějí uzákonit, aby letiště zůstalo v rukou státu. Přistoupit by byli ochotni nanejvýš na to, aby letiště získaly firmy, jejichž je stát stoprocentním vlastníkem. „Domnívám se, že by takto strategický majetek státu neměl být ani v současné době, ani v budoucnosti privatizován,“ uvedl stínový ministr financí Sobotka.

Přitom právě on jako řádný ministr navrhoval vládě Vladimíra Špidly před šesti lety privatizaci letiště. Dnes k tomu uvedl, že vláda tehdy počítala pouze s prodejem minoritního podílu. Za nejčastější formu privatizace letišť „v civilizovaných zemích“ označil jejich pronájem, nikoli nenávratný prodej.

Prodej ruzyňského letiště jako celku jedinému strategickému partnerovi schválila odstupující vláda Mirka Topolánka (ODS) počátkem loňského června. Soutěž ale zatím nebyla vypsána a současné vládě se už asi ani nepodaří stanovit její podmínky.

Topolánek odmítl Sobotkovy námitky, že vláda v době finanční krize za letiště nedostane správnou cenu. Premiér oponoval s tím, že spousta finančních investorů nemá kam bezpečně investovat peníze. „Letiště Praha z tohoto pohledu je superbezpečný projekt,“ prohlásil Topolánek. Postup ČSSD podle něj vzbuzuje podezření, že už má dohodu s nějakým konkrétním investorem, nebo projekt na pronájem na blíže neurčenou dobu.

„Vy jste tady skončil, tak tady zuřivě bojuje za privatizaci letiště. To není privatizace. Podle mého soudu vy tady bojujete za právo, abyste ještě vy mohl to letiště ukrást,“ obořil se na premiéra poslanec ČSSD a středočeský hejtman David Rath. Zástupci ODS proti tomu protestovali, většina z nich opustila jednací sál.

Návrh ČSSD má nyní projednat sněmovní hospodářský výbor, sněmovna by se k k závěrečnému hlasování měla sejít zřejmě v květnu.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí