Sněmovna bude jednat o protikrizových opatřeních ČSSD

štítek Stalo se přečtete do minuty

Sněmovna by dnes měla na mimořádné schůzi rozhodovat o návrzích protikrizových opatření ČSSD a o zamezení prodeje Letiště Praha. Sociální demokraté by chtěli, aby obě předlohy dolní komora projednala ve zkráceném projednávání. To se jim ale nejspíš nepodaří prosadit. Stačí, aby byl proti jen jeden z poslaneckých klubů. Vláda obě předlohy odmítla, minulý týden ale musela podat demisi poté, co jí sněmovna vyslovila nedůvěru.

Některé z návrhů ČSSD tak mají naději na úspěch. Ministr financí Miroslav Kalousek po nedělním jednání Národní ekonomické rady vlády (NERV) naznačil možnost podpořit zvýšení podpor v nezaměstnanosti i zvýšení slevy na dani na dítě. Vláda za to chce od ČSSD pomoci s prosazením slev ze sociálního pojištění pro zaměstnavatele, kterým se má sněmovna zabývat v pátek.

Sociální demokraté ale toto opatření ústy svého místopředsedy a stínového ministra financí Bohuslava Sobotky odmítli jako finančně náročné, protože by stát připravilo až o 19 miliard korun například na valorizaci důchodů. Vláda si nicméně od opatření slibuje záchranu až 70.000 pracovních míst. Socialisté jsou ochotni podpořit vládní návrh na přechodné zrychlení odpisů firemního majetku kvůli nákupu nového a jsou i pro novelu, která má umožnit podnikům v insolvenci vyplatit zpětně zaměstnancům tři měsíční mzdy. Obojího se totiž týkají i protikrizové návrhy ČSSD.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí