Rumunsko se dohodlo s MMF na úvěru 12,9 mld eur

štítek Úvěry a půjčky přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Rumunsko se dnes dohodlo s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), že od něj získá úvěr 12,9 miliardy eur (348 miliard korun). Rumunsko je po Maďarsku a Lotyšsku třetí zemí EU, která v nynější finanční a ekonomické krizi dostane pomoc od MMF. Dalších pět miliard eur úvěru má Rumunsko slíbeno od Evropské unie. Celkem chce Bukurešť získat na mezinárodních úvěrech 20 miliard eur. Kromě MMF a EU by měly peníze poskytnout Světová banka a další zdroje.

Dohoda platí na dva roky a Rumunsko bude moci okamžitě po schválení fondem čerpat pět miliard eur, sdělil dnes MMF. Úvěr má podpořit fiskální politiku vlády a zlepšit dlouhodobou udržitelnost státních financí.

Rumunský premiér Emil Boc minulý týden uvedl, že dvě třetiny peněz z úvěru by směřovaly do centrální banky na podporu devizových rezerv a k udržení kurzu domácí měny na úrovni, jež by nepoškozovala ekonomiku. Zbytek peněz by měly získat komerční banky na podporu hypoték a dalších úvěrů.

Země ve střední a východní Evropě se dostaly pod tlak globální finanční krize, která eskalovala loni na podzim. Nejvíce zasaženy jsou státy závislé na vnějším financování. Jedním z nich je i Rumunsko, které má vysoké dluhy v cizích měnách a podle řady ekonomů by se bez mezinárodní pomoci mohlo propadnout do platební krize.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí