Obnova železnice bude letos stát až 23 mld. Kč

štítek Stalo se přečtete do minuty

Na zlepšování české železnice se v posledních letech významně podílí EU. Na letošní investice přidá 12 miliard korun. „S evropskými penězi se nám do roku 2016 může podařit zmodernizovat všechny čtyři koridory,“ uvedl Konečný.

Dodal, že první dva koridory jsou téměř dokončeny, další práce na nich se budou týkat hlavně přestavby železničních uzlů. „Již probíhá modernizace železničního uzlu Břeclav, ve druhé polovině roku vyhlásíme soutěž na modernizaci uzlu Přerov,“ podotkl. Nejvíce se ale staví na třetím a čtvrtém koridoru, a to ve směru na České Budějovice a na Cheb.

SŽDC je státní organizace, která se v Česku stará o 9483 kilometrů železnic. Dotace čerpá z evropského operačního programu Doprava, v němž je od roku 2007 do roku 2013 na tento účel vyčleněno zhruba 69 miliard korun, uvedl Konečný. „V letech 2007 a 2008 jsme z unie proinvestovali 12 miliard korun, letos je plán také 12 miliard,“ řekl.

Státní fond dopravní infrastruktury se na úhradě letošních investic na železnici bude podílet asi sedmi miliardami a další tři miliardy korun budou z úvěru od Evropské investiční banky.

Konečný podotkl, že unie do výběru dotovaných staveb na železnici v podstatě nezasahuje, ale požaduje, aby Česko pracovalo na zavádění takzvané interoperability – vlaky by pak mohly bez problémů jezdit po jakémkoli úseku evropské železniční sítě. Evropské vlakové zabezpečení by měl mít v roce 2011 první koridor, který vede z Děčína přes Prahu do Břeclavi.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí