Odbory chtějí demonstrovat 16. května v Praze

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Odbory Kovo chtějí na 16. května svolat do Prahy demonstraci proti dopadům hospodářské krize na zaměstnance. Vládní opatření pro boj s krizí podle odborů údajně problémy zaměstnanců neřeší a odbory s nimi nesouhlasí. ČTK to při dnešním jednání rady odborového svazu Kovo v Hradci Králové řekl předseda svazu Josef Středula.

Svaz Kovo je se 170.000 členy největším odborovým svazem v zemi. Středula věří, že se k demonstraci připojí i další odborové svazy a půjde tak o demonstraci celé Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). „Určitě by se měly demonstrace zúčastnit tisíce lidí,“ řekl Středula.

Podle mluvčí ČMKOS se k odborářům z Kova členové dalších odborových svazů zřejmě připojí. „V žádném případě by to neměla být izolovaná akce,“ řekla ČTK mluvčí Jana Kašparová. „Pokud by ji podpořily všechny odborové svazy v rámci ČMKOS, tak by se jí mohlo zúčastnit kolem 20.000 lidí,“ prohlásila.

„Demonstrací chceme dát jasně najevo, že s vládním řešením krize nesouhlasíme, protože krizi neřeší. Veškeré dopady krize se přenášejí na zaměstnance, kteří krizi nezpůsobili,“ řekl Středula. Odbory se na demonstraci podle něj chystají postavit i proti tomu, aby vláda krizi nevyužila ke změnám zákonů, které by omezily práva a zájmy zaměstnanců.

Odborům také vadí, že s nimi vláda o opatřeních proti krizi nediskutuje. „Česká republika krizi neřeší sociálním dialogem a partnerstvím, ale nařizováním jedněch vůči druhým,“ řekl Středula. Vládní opatření podle něj pomáhají jen podnikatelům a zaměstnavatelům a ne zaměstnancům. Odborům se například nelíbí chystané snížení sociálního pojištění firmám. Podle odborů prý žádný užitek nepřinese.

Hospodářská krize již podle Středuly omezením výroby nebo propouštěním postihla zhruba 90 procent ze zhruba tisícovky podniků, v nichž svaz Kovo působí. „Firmy propouštějí po stovkách lidí a propuštění dalších tisíců lidí se připravuje,“ řekl. Nejvíce Česko dopady krize podle něj pocítí na přelomu třetího a čtvrtého čtvrtletí letošního roku.

Podle Středuly by vláda měla připravit program, který by na řešení krize uvolnil zhruba 800 miliard korun, které má Česko přiděleny z evropských fondů. Peníze by podle odborového předáka měly jít do vědy, vzdělávání a do budování infrastruktury.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí