MF úplně nezavrhlo superhrubou mzdu

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ministerstvo financí (MF) se nevzdává konceptu „superhrubé mzdy“, naopak počítá s jejím využitím pro konstrukci nového systému, který přinese výrazné zjednodušení a snížení administrativních nákladů pro poplatníky i stát.

ČTK to sdělil náměstek ministra financí Peter Chrenko. Upřesnil tak informace, které uvedl v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Podle náměstkova sdělení, MF připravuje několik alternativ zcela nového zákona o daních z příjmů na základě záměru zveřejněného loni v dubnu. Jeho cílem je sjednocení vyměřovacích základů pro daň z příjmu fyzických osob, zdravotní a sociální pojištění. Podle Chrenka považuje přitom ministerstvo za optimální tu alternativu, kdy by se dnešní hrubá mzda plus odvody zaměstnavatele (tj. „superhrubá mzda“) staly základem nového sjednoceného vyměřovacího základu pro daně a odvody.

Superhrubou mzdu prosadila současná koaliční vláda v rámci reformy veřejných financí. Je to mzda včetně plateb zaměstnance a zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění. Odvádí se z ní daň 15 procent, která odpovídá 23,1 procenta reálného zdanění.

Novelu zákona o dani z příjmu chce MF předložit vládě do konce května, v současnosti podle Chrenka již v tomto duchu začalo jednat s ministerstvem práce a sociálních věcí a s ministerstvem zdravotnictví.

Cílem nového zákona o dani z příjmu je především zjednodušení celého daňového systému. Chrenko v neděli v České televizi upozornil, že diskuse kolem nového daňového zákona je teprve na počátku a v konečném důsledku půjde o politické rozhodnutí.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí