Kunert: Banky v ČR budou muset zvýšit rezervy

štítek Stalo se přečtete do minuty

České banky se připravují na to, že budou muset letos zvýšit rezervy na špatné úvěry dvakrát až třikrát. Řekl to agentuře Reuters prezident České bankovní asociace Jiří Kunert.

Banky jsou ale v takové pozici, že zhoršení prostředí nebude příliš ohrožovat jejich kapitál, dodal.

Podle údajů České národní banky tvořily špatné úvěry na konci minulého roku 3,1 procenta všech úvěrů. Míra nesplácení by se podle Kunerta mohla zvýšit na šest procent i výše.

Dodal, že situaci bankám usnadňuje jejich solidní ziskovost v předchozí době. Jejich kapitálová přiměřenost, kterou ČNB odhaduje na 12 procent, by proto neměla nijak zvlášť utrpět. Připomněl, že si některé banky zvyšují kapitál podřízeným dluhem.

Ekonomiku České republiky, která je silně závislá na vývozu, výrazně zasáhl propad poptávky v západní Evropě. Následkem toho ve zpracovatelském průmyslu klesla produkce a ubývala pracovní místa.

Bankovní sektor má ale relativně dobrou pozici, protože není navázán na takzvaná toxická aktiva v zahraničí. Odvětví má relativně nízký zahraniční dluh a silnou základnu domácích vkladů.

České úřady i představitelé tuzemských bank se snaží přesvědčit investory, že je pozice českého bankovnictví odlišná proti střední a východní Evropě kvůli jiným fundamentálním faktorům. Kunert připomněl, že spojování Česka se zbytkem regionu snížilo úroky českým vládním obligacím, napsala agentura Reuters.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí