Dodávky plynu z Ruska do Polska klesly na 78 procent

štítek Stalo se přečtete do minuty

Dodávky ruského plynu do Polska přes Ukrajinu klesly na 78 procent dojednaného objemu. Uvedl to včera hlavní polský dodavatel plynu PGNiG. Polsko a Rusko nyní usilují o novou dohodu o dodávkách plynu, protože Rusko odstavilo od dodávek firmu Rosukrenergo, s níž má Polsko současnou dohodu o dodávkách.

Rusko se nedávno dohodlo s Ukrajinou, že při dodávkách plynu nebude využívat prostředníky. Firmu Rosukrenergo z poloviny vlastní ruský koncern Gazprom a zbytek si dělí dva ukrajinští podnikatelé.

PGNiG dodala, že v neděli dostala plynovodem z Ukrajiny o pět milionů metrů krychlových plynu méně. Celkové dodávky se tak snížily na 78 procent dojednaného objemu. Polsko dostává plyn z Ruska také přes Bělorusko.

Gazprom a Rosukrenergo se ke zprávě nevyjádřily. Rosukrenergo již dříve obvinila Ukrajinu, že jí odstavila od přístupu k zásobníkům plynu, takže nemůže plnit dříve dohodnuté kontrakty se západními odběrateli.

Polsko je jedinou evropskou zemí, která má problémy s dodávkami od ledna, kdy spor Ruska s Ukrajinou o plyn skončil. PGNiG zatím doplňuje výpadky dodávek ze zásobníků a neočekává, že by omezila přísun plynu odběratelům z průmyslu. Šéf PGNiG doufá, že dodávky se na dohodnutou úroveň vrátí na přelomu dubna a května, napsala agentura Reuters.

Polská média již dříve spekulovala, že „plynová hladovka“ má donutit Varšavu, aby přestala kritizovat stavbu plynovodu Nord Stream po dně Baltského moře. Polsko a Pobaltí se obávají, že po výstavbě plynovodu by je Rusko mohlo odstavit od dodávek přes Ukrajinu nebo Bělorusko, aniž by to pocítila západní Evropa.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí