Výbor nesouhlasí s financováním studia ze stavebního spoření

štítek Stalo se přečtete do minuty

Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny minulý týden doporučil sněmovně zamítnout novelu z pera poslanců ČSSD, která má umožnit studentům, aby financovali studium ze stavebního spoření. ČTK to řekl člen výboru a poslanec ČSSD Josef Smýkal. Sněmovna novelu v prvním čtení na únorové schůzi i přes nesouhlas vlády podpořila.

Předkladatelé navrhují, aby peníze uložené na stavební spoření šlo použít například na poplatky, ubytování, stravování, dopravu a učební pomůcky.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) označil návrh již dříve za nesystémový s mimořádně škodlivými důsledky. Vedl by podle něj mimo jiné k tomu, že by stát musel vydávat víc peněz na podporu stavebního spoření. Argumentoval tím, že stavební spoření na jednoho studenta by si mohli založit všichni jeho příbuzní, kteří by také dostávali státní podporu. Vadí mu také, že se nekontroluje, zda student použil peníze skutečně na studium a související záležitosti.

Úvěr by si podle předkladatelů mohli vzít studenti od 15 do 26 let a čerpat by směli až 36.000 korun ročně. Čerpat by ho bylo možné až do ukončení studia, nejdéle však rok po ukončení standardní délky studia v rámci studijního programu.

Stanovisko výboru neznamená definitivní konec návrhu. Poslední slovo má vždy sněmovna. Návrhem by se mohla zabývat již na březnové schůzi. Pokud ho schválí, dostane ho k projednání Senát.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí