ČD Cargo investuje dalších 3,2 mld do nových vozů

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Společnost ČD Cargo plánuje ještě v tomto roce investovat do obnovy parku kolejových vozidel celkem 1,8 miliardy korun, v roce 2010 pak uvažuje o částce ve výši zhruba 1,5 miliardy korun. Informoval o tom server Euro.cz.

Z plánovaných investic za 1,8 miliardy korun v letošním roce již byli vybráni dodavatelé a uzavřeny smlouvy na objem ve výši zhruba 1,2 miliardy korun. Pro plánované investice ve zbývajícím objemu 600 milionů korun budou realizována další zadávací řízení. Součástí zakázek jsou modernizace nákladních vozů, nájem lokomotiv, dovybavení vybraných lokomotiv vysílačkami pro komunikační systémy a revizní opravy nákladních vozů.

Pro rok 2010 se zatím počítá s investicemi 1,5 miliardy korun do vozového parku. „V souvislosti se světovou hospodářskou krizí je však nutné doplnit, že tyto plány mohou být korigovány v závislosti na dalším vývoji krize,“ řekl Euro.cz mluvčí ČD Cargo Zdeněk Větrovec.

Loni investovala společnost ČD Cargo do modernizace lokomotiv a nákladních vozů 2,2 miliardy korun, v součtu s letošním a příštím rokem by tak celkové investice mohly dosáhnout 5,5 miliardy korun. V lednu například podle informací Euro.cz získaly zakázku na modernizaci 20 nákladních vozů za téměř půl miliardy Ostravské strojírny a opravny.

Podle informací Euro.cz by měl loňský zisk firmy činit 714 milionů korun, což je o 44 milionů korun více, než se dosud počítalo. Nákladními vlaky ČD Cargo bylo v uplynulém roce přepraveno 86,2 milionu tun zboží, to oproti roku 2007 představuje pokles o 5,5 milionu tun. I přes tento šestiprocentní meziroční pokles celkového objemu přeprav utržilo ČD Cargo 17,6 miliardy korun, což je jen o jedno procento méně než v roce 2007.

Mateřská firma České dráhy nedávno zveřejnila, že do nových vlaků investuje letos 4,5 miliardy z peněz, které získala převodem majetku na SŽDC. České vagonky a další strojírenské podniky se tak mohou i v době krize těšit na bohaté zakázky od státních podniků.

Zdroj: České noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí