ČS: Ekonomika doplácí na chybné hodnocení v zahraničí

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Česká republika podle analytiků České spořitelny v současné době doplácí na chybně vykládaná data zahraničních analytiků, komentátorů a novinářů. Zahraniční pozorovatelé prý vycházejí z čísel o zadluženosti, která zveřejňuje Mezinárodní banka v Basileji, ta ovšem řádně nevypovídají o zdraví tuzemské ekonomiky a finančního trhu.

Investoři v současnosti nahlíží negativně na celý region střední a východní Evropy jako celek, což je příčinou hromadného výprodeje akcií, regionálních měn a dluhopisů. „Naše analýza však ukazuje, že tento pohled je špatný. Mezi zeměmi existují velké fundamentální rozdíly. Některé indikátory jsou navíc zahraničními institucemi a novináři špatně interpretovány,“ uvedl hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Kvůli oslabujícím měnám dokonce v pondělí vystoupili koordinovaně centrální bankéři ČR, Polska, Maďarska a Rumunska.

Podle dat Mezinárodní banky celkové konsolidované zahraniční závazky bank podle jednotlivých zemí v případě ČR jsou 192 miliard dolarů, což představuje 88 procent HDP. Z hlediska objemu se tak ČR umístila za Polskem a Ruskem, tedy výrazně většími ekonomikami. „Toto číslo je hodnocené špatně, ať už je motivace jakákoliv,“ upozornil Navrátil.

Do sumy se totiž započítávají pohledávky takzvaných reportujících bank vlastněných zahraniční bankou. To znamená podle analytiků ČS, že když například Česká spořitelna půjčí české domácnosti v korunách, je to z pohledu této statistiky zařazeno do pohledávek vůči Česku. Důvodem je, že Česká spořitelna je vlastněna Erste Bank group. V Česku je přitom bankovní sektor z 84 procent vlastněn zahraničními bankami.

Tyto pohledávky navíc podle Navrátila neznamenají nekrytý dluh. „Pokud zůstaneme u příkladu České spořitelny, tak úvěry domácnostem a podnikům jsou přece kryty českými vklady (domácností a podniků). Banka zde plní roli peněžního zprostředkovatele,“ vysvětlil.

Zahraniční zadluženost Česka nyní podle ČS je 87 miliard dolarů, což je 40 procent HDP. „ČR tak patří mezi nejméně zadlužené země spolu se Srbskem, Rumunskem a Ruskem. Na druhé straně je Maďarsko a Pobaltí,“ upozornil Navrátil.

Celkově má ČR podle něj má jednu z nejnižších úrovní zadlužení, úvěrová aktivita je primárně financována přes domácí depozita a dlouhodobé toky na platební bilanci jsou pozitivní. „V regionálním srovnání je situace Česka relativně lepší než například situace zemí Pobaltí, Rumunska a Maďarska,“ dodal.

Zdroj: České noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí