Živnostníkům se možná vrátí daně za rok 2007

štítek Stalo se přečtete do minuty

Odpuštění daní živnostníkům, které jako jedno z možných protikrizových opatření zvažuje vláda Mirka Topolánka, by se zřejmě netýkalo daní za rok 2008, ale živnostníci by mohli mít daňové prázdniny za rok 2007.

Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Podle listu se totiž tento vládní návrh objevil ještě v době, kdy nejsou odevzdána daňová přiznání a to by mohlo nahrávat dodatečným manipulacím v účetnictví živnostníků.

Zatímco jindy platí – vykázat co nejnižší zdanitelné příjmy, v době daňových prázdnin tomu bývá naopak. Lidé se snaží zahrnout do příjmů loňského roku i peníze z jiných období a vyhnout se tak jejich zdanění. „Tím, že to bylo zveřejněno, tak už to nemůže být v této formě,“ řekl listu ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Další zvažovanou variantou je tedy podle MfD to, že stát vrátí daně za rok 2007. Ty jsou již zaplacené a nelze s jejich výší manipulovat. Ve zmíněném roce provozovatelé živností zaplatili státu na daních z příjmu 17 miliard korun, píše.

Připomíná zároveň, že s odpouštěním daní jedné skupině lidí nesouhlasí ministr financí Miroslav Kalousek a návrhu se brání i sociální demokracie.

Slevy na sociálním pojištění pro firmy by podle MfD měly mít také zpětnou platnost. Sleva na pojistném by totiž měla platit zpětně už od počátku roku, píše.

Nejvyšší by byla u minimální mzdy, a to ve výši 600 až 700 korun měsíčně. Čím by měl pracovník mzdu vyšší, tím by se sleva snižovala a zcela zmizet by měla mírně nad průměrnou mzdou 23.000 Kč měsíčně, píše MfD. „Detailní propočet se ještě dodělává,“ cituje člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Miroslava Zámečníka, který je spolu s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem spoluautorem návrhu.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí