Bendl: Mýtné pro auta nad 3,5 tuny by zatím kvůli krizi nemělo být

štítek Stalo se přečtete do minuty

Výběr mýtného za automobily nad 3,5 tuny by se podle nového ministra dopravy Petra Bendla neměl v současné době hospodářské krizi zavádět. Ministr to řekl v pořadu České televize Interview ČT24.

„Něco jiného bylo domlouvat to (mýtné) v době, kdy hospodářství v České republice rostlo, a něco jiného je zavádět zpoplatnění automobilu nad 3,5 tuny v době, kdy jsme rádi, že podnikatelský sektor funguje. Já se budu snažit přesvědčit pana premiéra a vládu i s tím vědomím, že je to v programovém prohlášením vlády. Takže je na premiérovi, zda na tom bude trvat a zda v rámci koalice na něčem takovém bude shoda,“ řekl Bendl.

V současné době platí mýtné nákladní auta od hmotnosti 12 tun. Návrh na zpoplatnění i automobilů nad 3,5 tuny, tedy menších nákladních aut, mají teď v rukou poslanci hospodářského výboru sněmovny. Ti ale k němu zatím nepřijali žádné usnesení.

„Tato novela se bude projednávat až na březnové schůzi sněmovny,“ řekl minulý týden Lidovým novinám poslanec Karel Sehoř (ODS). Ministerstvo dopravy původně plánovalo, že menší nákladní auta začnou platit mýtné v polovině letošního roku nebo začátkem roku příštího.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí