Nokia vybuduje mobilní síť třetí generace pro O2 Slovensko

přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Společnost Nokia Siemens Networks vybuduje mobilní síť třetí generace pro slovenskou pobočku Telefóniky O2 a zároveň získala exkluzivitu na zavádění UMTS pro českou O2 v Praze a Brně.

Vyplývá to z kontraktu, který podepsaly obě firmy. Na setkání s novináři to řekl ředitel pro obchod Nokia Siemens Christoph Caselitz. Hodnotu kontraktu firmy neuvedly.

Na Slovensku v současnosti Nokia Siemens pro Telefóniku buduje síť GSM. Načasování výstavby sítě 3G umožňující zejména rychlé připojení k internetu nebo videohovory bude podle zástupců firmy záležet na rozhodnutí operátora. Kontrakt zajišťuje firmě exkluzivitu na další tři roky.

V Praze a Brně půjde podle ředitele českého zastoupení Nokie Siemens Michela Forra modernizaci sítě GSM, posílení nynějšího pokrytí UMTS a přechod na novější technologii, která by v budoucnu umožnila snadné nasazení technologie čtvrté generace LTE. Telefónica již loni uzavřela smlouvu s čínskou Huawei na pokrytí 20 až 30 dalších českých měst signálem UMTS.

Telefónica odhaduje, že v letech 2007 až 2010 celkově investuje přibližně 30 miliard až 40 miliard korun. Zhruba 15 až 18 procent z této částky budou investice na Slovensku. Odhad pro samotný rok 2009 je zhruba devět miliard včetně investic na Slovensku.

Telefónica O2 Slovakia, která patří pod českou divizi španělského telekomunikačního koncernu, zahájila nabídku služeb v roce 2007 a má přes 400.000 zákazníků. V Česku má Telefónica přes 5,2 milionu mobilních zákazníků.

Nokia Siemens Networks je v současnosti světovou dvojkou mezi dodavateli telekomunikační infrastruktury. V Česku zaměstnává kolem 120 lidí a její technologie alespoň z části využívají všichni tři mobilní operátoři.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí