Průzkum: Podnikatelé postrádají kvalifikované zaměstnance

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Více než polovina podnikatelů v Česku postrádá kvalifikované zaměstnance. Na 70 procent firem muselo kvůli nedostatku pracovních sil zvýšit zaměstnancům mzdy.

Vyplývá to z prosincového průzkumu u podnikatelů ve 205 obcích a 22 pražských městských částech, jehož výsledky představila novinářům Poštovní spořitelna.

Pouze necelá třetina podnikatelů si podle průzkumu myslí, že v jejich okolí je dostatek pracovních sil. Nejhorší situace panuje v Libereckém kraji, kde je pouze 14 procent respondentů přesvědčeno, že nabídka zaměstnanců stoupla. Nejpříznivěji hodnotí situaci na Vysočině, kde zvýšení nabídky na trhu práce pociťuje pětina podnikatelů. Největší nedostatek pracovních sil zaznamenali podnikatelé v Třeboni a Opavě.

Na 54 procent dotázaných se shodlo na tom, že vhodných pracovních sil je stále nedostatek. Rovná třetina podnikatelů v Karlovarském kraji dokonce hovoří o tom, že museli vzhledem k nedostatku pracovních sil zvýšit přicházejícím i stávajícím zaměstnancům mzdy. Na Vysočině přistoupilo ke zvýšení mezd 22 procent podnikatelů, což je nejméně mezi jednotlivými kraji. Nejvíce podnikatelů pociťuje tlak na mzdy vzhledem k nedostatku pracovních sil v Opavě a Uherském Hradišti.

Nedostatek kvalifikované pracovní síly považuje za největší problém 26 procent podnikatelů z Prahy. O jejím dostatku je přesvědčeno pouze 37 procent podnikatelů z kraje Vysočina. „Výsledky průzkumu se shodují s naší zkušeností a s informacemi, které jsme od podnikatelů v jednotlivých krajích měli,“ uvedla výkonná ředitelka Poštovní spořitelny Vlasta Dolanská. Již teď je ale podle ní jasné, že letošek přinese změny, například míra nezaměstnanosti se zvýší a zřejmě se omezí tlak na růst mezd.

Ceny nájemních prostor vidí jako přiměřené 44 procent podnikatelů, v Praze pak jen 35 procent. Naproti tomu v Jihočeském kraji je shledává optimálními 52 procent podnikatelů. Nejmenší spokojenost s cenami nájmu vyjadřují podnikatelé v Novém Městě nad Metují.

Rozdíly panují rovněž ve vnímání cen potravin a předmětů každodenní potřeby. Zatímco ve Středočeském kraji a Praze jsou podnikateli v 63 procentech případů přijímány jako přiměřené, v Plzeňském kraji s nimi souhlasí jen polovina. Proti tomu místní ceny za služby (vodné, stočné, odpady) jsou vnímány víceméně neutrálně. Za přiměřené je považuje 55 procent dotazovaných podnikatelů v Moravskoslezském kraji, nejkritičtěji jsou hodnoceny v Karlovarském a Libereckém kraji (44 procent). Nejméně příznivý pohled na ně mají dotazovaní ve Dvoře Králové nad Labem a také v Praze 16.

Průzkum se uskutečnil metodou telefonického šetření, které mapovalo názory zhruba 11.500 podnikatelů v místě jejich působení. Hodnoceno bylo celkem šest otázek z oblasti místních podmínek a byrokracie. Průzkum provedla agentura Factum Invenio.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí