Maďarsko: Země EU by měly společně žádat odškodné za plyn

štítek Stalo se přečtete do minuty

Země Evropské unie zasažené nedávným rusko-ukrajinským sporem o plyn by měly společně usilovat o kompenzace za škody způsobené téměř dvoutýdenním zastavením dodávek. Prohlásil to na tiskové konferenci maďarský premiér Ferenc Gyurcsány.

„Teď, kdy je plynová krize za námi, je nutné položit otázku: Jak to bude se škodami, které jsme utrpěli?“ řekl Gyurcsány. Své vystoupení načasoval den před konferenci o projektu plynovodu Nabucco v Budapešti.

„Myslím, že vhodné bude, když maďarská vláda prozkoumá možnost podání nároku na odškodné a když nároky jednotlivých zemí shromáždí EU, která pak podnikne společné kroky,“ řekl maďarský premiér. Dodal, že toto téma by se mělo projednat na úterní konferenci o plynovodu Nabucco, jehož trasa má obcházet Rusko i Ukrajinu.

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom dal najevo, že se chce se svými evropskými partnery dohodnout na případném mimosoudním odškodnění za zastavení dodávek plynu. Šéf společnosti Gazprom Export Alexandr Medveděv řekl, že firma dává přednost jednání před soudními spory. Za viníka sporu, kvůli němuž v lednu do řady zemí Evropské unie téměř dva týdny neproudil zemní plyn, Medveděv v rozhovoru pro slovenský list Sme označil Ukrajinu.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí