Topolánek: Velké země EU o Nabucco moc velký zájem neprojevují

štítek Stalo se přečtete do minuty

Projekt plynovodu Nabucco zejména velké země Evropské unie příliš nepálí. Řekl to v Budapešti premiér Mirek Topolánek před začátkem summitu k plynovodu Nabucco, kterým by do Evropy měl proudit plyn od Kaspického moře a zemí střední Asie.

Topolánek dodal, že evropská sedmadvacítka by i v oblasti energetiky měla zastávat společnou politiku, jako je tomu třeba v zemědělství.

Projekt Nabucco, který získal větší podporu poté, co část Evropy nedávno kvůli sporu Ukrajiny a Ruska zůstala bez dodávek plynu, jsou podle Topolánka ochotny verbálně podpořit všechny státy EU. „Ale fakticky to některé pálí méně,“ dodal premiér a s tím, že jde o ty největší jako jsou Německo, Francie, Británie či Itálie. Ty mají vlastní možnosti, jak se surovinou zásobovat.

„Pokud tady nedojde k určité shodě i s těmi velkými zeměmi EU, bude to pro mě znamenat nejen zklamání, ale i určité potvrzení mých všech eurorealistických obav,“ prohlásil Topolánek. „Pokud nedosáhne Evropa dohody v energetice, jsou pro mě politiky typu zemědělské a podobné naprosto bezcenné,“ dodal premiér. Energetická bezpečnost je jedním z hlavních témat českého předsednictví v Evropské unii.

Diskuze o projektu Nabucco se podle něho nyní dostala do zlomového bodu. Pokud neprojeví evropské země jasný zájem o plyn ze střední Asie, budou tamní státy nuceny hledat odběratele plynu jinde, uvedl.

O výstavbě plynovodu, jehož délka se bude pohybovat kolem 3300 kilometrů, se začalo uvažovat v roce 2002. Podle současných předpokladů by práce na výstavbě fakticky mohly začít příští rok. Plyn se ale v Evropě asi neobjeví dříve než v roce 2015. Původně se předpokládalo, že výstavba přijde na 4,5 miliardy až pět miliard eur, nyní se ale odhadovaná částka v eurech pohybuje těsně pod osmi miliardami.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí