Rath chce třetinu akcií letiště pro Středočeský kraj

štítek Politika čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Středočeský kraj podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) nesouhlasí s privatizací Letiště Praha. Rath chce pro svůj kraj získat třetinu akcií letiště a vyhrožuje, že pokud akcie nedostane a letiště bude přesto prodáno, bude nového vlastníka blokovat, kde to jen půjde.

Píšou o tom Hospodářské noviny. Část letiště je na území Středočeského kraje, který v případě prodeje nebude s novým vlastníkem spolupracovat.

„Můžeme zasahovat do věcí z hlediska výstavby i ochrany životního prostředí,“ řekl Rath s tím, že si podle HN uvědomuje, že jeho výrok může cenu letiště snížit. „Nechceme, aby se letiště privatizovalo. Stavby jako letiště by měly zůstat pod kontrolou státu. Soukromý vlastník může být problém,“ trvá na svém Rath. Podle Hospodářských novin mu vadí, že Topolánkova vláda letiště prodává, aniž by o tom s někým diskutovala.

„Když opoziční politik dopředu vyhrožuje, že bude budoucímu majiteli letiště dělat potíže nad rámec svých kompetencí, tak to poškozuje dobré jméno podnikatelského prostředí v Česku,“ řekl podle HN na Rathovy výroky ministr financí Miroslav Kalousek. Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky plánuje Rath skutečné obstrukce a zájemci o letiště se tak mají na co těšit. Středočeský hejtman podle něj vědomě snižuje cenu letiště, navíc před volbami do Poslanecké sněmovny, ve kterých je ČSSD favoritem. Rathovy výroky tak mohou být cestou, jak privatizaci ztížit, aby se i jeho strana dostala k podílu na rozhodování, píšou Hospodářské noviny.

„Nevím, co by kraj získal děláním obstrukcí. Fungování letiště je i v zájmu Středočeského kraje,“ diví se podle deníku Procházka s tím, že by se pak mohlo snadno stát, že by skupina Penta s vodochodským letištěm přetáhla z Ruzyně nízkonákladové společnosti.

Trochu jiný názor na privatizaci letiště má šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek. „Do budoucna privatizace myslím možná je, ale v tuto chvíli by bylo lepší ji odložit,“ řekl Paroubek podle Hospodářských no­vin.

Reálná cena za Letiště Praha je podle předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti Miroslava Dvořáka 75 miliard korun. Kdo si letiště koupí, má být známo koncem letošního roku. O Letiště Praha již projevily zájem například vídeňské letiště Flughafen Wien, německý Fraport, francouzská Aeroports de Paris nebo české finanční skupiny PPF, Penta Investments a J&T.

Státní podnik Správa Letiště Praha hospodařil loni od ledna do listopadu s hrubým ziskem 1,7 miliardy korun, což je meziročně téměř o pětinu více. Výsledky jsou za 11 měsíců, protože od prosince podnik funguje jako akciová společnost Letiště Praha. Tu chce stát prodat soukromému investorovi. Výnos z prodeje odhadují analytici v rozmezí 70 až 100 miliard korun.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí