Podniky se cítí být ohrožené, žádají pomoc od vlády

štítek Stalo se přečtete do minuty

Malé a střední podniky se cítí být nejvíce ohroženými subjekty v současné hospodářské krizi. Upozorňují zejména na prudký pokles zakázek z přelomu roku, který přivádí mnohé podniky až k bankrotu.

Kritický stav prý umocňuje nefunkční zákoník práce. Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) se proto obrátila s návrhem opatření na premiéra Mirka Topolánka, vládu a Národní ekonomickou radu vlády, aby jim pomohli neúnosnou situaci řešit.

Mezi požadavky pro první fázi charakterizovanou bojem o přežití patří podle předsedy asociace Břetislava Ošťádala úprava nepružného zákoníku práce tak, aby převedením nákladů za tři měsíce odstupného a jednoho měsíce výpovědní lhůty stát vytvořil fond na podporu malých a středních podniků. Uspoří se tak prý část neproduktivních nákladů na udržení redukovaného provozu a současně se tak má udržet i zaměstnanost.

AMSP dále požaduje umožnit malým a středním firmám odklad plateb na sociální a zdravotní pojištění bez uplatnění úroků z prodlení. Stejně tak žádají o možnost dočasně upustit od účtování záloh na dodávky elektřiny, plynu a tepla, aby se předčasně neodčerpávaly peníze, které podle asociace mnohdy neodpovídají skutečnému odběru.

V další fázi AMSP žádá od vlády posílení programů poskytovaných Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou pro poskytování záruk na investiční úvěry, zvýhodněné úvěry na inovační opatření a na financování komercionalizace výstupů vědy a výzkumu. „Malé a střední podniky potřebují podporu od vlády. Víme, že její možnosti jsou omezené, ale přesto si dovolujeme navrhnout opatření, která by problém pomohla řešit. Bez rychlé finanční pomoci nebudou všechna navržená opatření účinná,“ dodal Ošťádal.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí