Topolánek varuje Rusko: EU bude důraznější

štítek Stalo se přečtete do minuty

Český premiér Mirek Topolánek dnes varoval, že Evropská unie zaujme důraznější postoj k rusko-ukrajinskému sporu o plyn, pokud nebudou dodávky do Evropy do čtvrtka obnoveny. Topolánek to řekl podle tiskových agentur na setkání se zahraničními novináři v Praze.

„Pokud nebudou dodávky do zítřka obnoveny, budeme muset uplatnit silnější intervenci ze strany evropského předsednictví a Evropské unie jako takové,“ řekl premiér.

Eurokomisař Günter Verheugen řekl, že Evropská unie se bude snažit přesvědčit Rusko, aby se dohodlo s Ukrajinou, a bude se snažit zajistit, aby plyn znovu začal do Evropy proudit ve sjednané výši.

Podle Topolánka je stále šance, že ruská plynárenská firma Gazprom a ukrajinský koncern Naftogaz svůj konflikt vyřeší na plánovaných čtvrtečních rozhovorech. Pokud ale nebude přijata žádná dohoda, „bude nutné vystupňovat debaty na nejvyšší politickou úroveň“, řekl předseda české vlády.

Další podrobnosti o případných tvrdších opatřeních Topolánek odmítl uvést. Odkázal na chystané společné prohlášení s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem dnes odpoledne po schůzce české vlády s eurokomisaři. Sdělil nicméně, že je „velmi pravděpodobné“, že ČR kvůli krizi zorganizuje schůzku evropských ministrů energetiky.

Dodávky plynu směřujícího z Ruska do Evropy přes území Ukrajiny se dnes úplně zastavily, a bez ruského plynu tak je nyní řada zemí Evropské unie, včetně České republiky a Slovenska. EU proto dnes znovu ve svém komuniké apelovala na „bezodkladné řešení“ sporu a „okamžitou obnovu“ veškerých dodávek.

„Současná krize je mnohem vážnější než krize v letech 2005 až 2006. Obě země (Rusko a Ukrajina) jsou při hájení svých zájmů agresivnější,“ uvedl Topolánek. „Jestliže se situace nezmění, budou mít v příštích dnech problémy nejen státy střední Evropy a Balkánu, ale také Německo, které je v EU hlavním odběratelem plynu od Gazpromu,“ soudí český premiér.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí