Dodávky plynu z Ruska do Evropy zastaveny

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Dodávky ruského plynu do Evropy přes území Ukrajiny se dnes úplně zastavily. Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz uvedla, že Rusko přestalo plyn dodávat, naopak ruský monopolní vývozce plynu Gazprom tvrdí, že Rusko plyn dodává i nadále, avšak Ukrajina odstavila všechny čtyři tranzitní plynovody.

Pouze omezené množství nebo vůbec žádný plyn už nedostává více než deset evropských zemí, včetně České republiky a Slovenska. Nejhůře je na tom zřejmě Balkán. Podle agentury AP jsou bez tepla desítky tisíc lidí a vlády jsou nuceny hledat alternativní zdroje energie.

Rusko dodává přes Ukrajinu zhruba 80 procent zemního plynu, který je určen na vývoz do Evropy. Česká republika je na ruském plynu závislá asi z 80 procent, Slovensko ještě více.

Mluvčí Naftogazu Valentyn Zemljanský řekl, že Rusko přestalo odběratelům v Evropě plyn dodávat v 7:44 místního času (6:44 SEČ). „Ukrajina dnes zavřela poslední ze čtyř plynovodů, které vedou do Evropy,“ oponuje mu ale zástupce ruského Gazpromu.

V úterý byly zcela bez ruského plynu Bulharsko, Řecko, Makedonie, Rumunsko, Chorvatsko, Srbsko a Turecko. Výrazný pokles tlaku v přijímacích stanicích hlásila Francie, Německo, Rakousko, Polsko a Maďarsko. Dnes plyn neproudí už vůbec nikam.

Česko však úplně bez plynu není. Mluvčí společnosti RWE Transgas Martin Chalupský ČTK řekl, že v průběhu noci Transgas vyjednal zvýšení dodávek plynu severní cestou. Společnost proto nepředpokládá, že by zastavení dodávek z Ruska mělo mít dopad na české odběratele.

„Aktuální dodávky jsou větší než množství zemního plynu, které jsme dostávali v úterý tranzitní cestou z východu. V současné době se nám daří pokrývat spotřebu v ČR, která se pohybuje kolem 50 milionů metrů krychlových denně,“ uvedl Chalupský. „Nepředpokládáme, že by tato situace měla mít dopad na naše odběratele v České republice,“ dodal.

Ruský plyn přestal proudit i na Slovensko, ale podle Ľubomíra Tuchschera ze Slovenského plynárenského priemyslu domácnosti dostávají plyn bez omezení. Část podniků má výrazně snížený odběr – jde o firmy s dohodnutým ročním odběrem nad 60.000 metrů kubických. Slovensko v úterý vyhlásilo nouzový stav a dnes dopoledne bude jednat krizový štáb.

Rusko tvrdí, že Ukrajina si z tranzitních plynovodů neoprávněně odčerpává plyn pro svou potřebu. Rusko s Ukrajinou vede spor o ceny plynu a tranzitní poplatky. Kyjev údajně nechce přistoupit na tržní ceny a platí pozdě. Gazprom kvůli sporu začal dodávky plynu přes Ukrajinu omezovat na začátku ledna.

Ukrajina se údajně snažila ruský plyn předávat dál do Evropy, přiznala však, že si odčerpává část plynu potřebného k zajištění tranzitu suroviny. Ukrajina je přesvědčena, že je povinností Gazpromu zásobovat ji plynem. Šéf Naftogazu ve čtvrtek odletí do Moskvy, kde se bude snažit dohodnout se zástupci Gazpromu.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí