Nejdražší filmy všech dob

čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Film je zajímavé umění, a to hlavně tím, že je bytostně kolektivní, tedy pokud chceme, aby výsledek skutečně stál za to. Takže zatímco malíř, spisovatel, či hudební skladatel dokáže tvořit sám a takřka bez prostředků, k filmu je potřeba celá řada více či méně důležitých lidí a navíc se film neobejde bez peněz, pořádných peněz. Podívejme se tedy, jaké jsou ty nejdražší filmy všech dob.

Skutečně nejdražší film je vskutku překvapující. Není to žádný hollywoodský trhák, dokonce lze s úspěchem pochybovat o tom, že ho většina z nás vůbec viděla, jde totiž o sovětskou adaptaci známého Tolstého románu Vojna a mír. Tento velkofilm režíroval Sergei Bondarchuk a stál ve své době na 100 milionů amerických dolarů, pokud však zohledníme inflaci, tak se nám výsledná suma vyšplhá do výše 700 milionů dolarů. Tento film také drží rekord za největší vojenskou bitvu, protože znázornění bitvy u Borodina se účastnilo až 120 000 vojáků.

Ostatní filmy již tak překvapující nejsou. Vždyť jde o hollywoodské „megafilmy“. Jako nejdražší americký snímek je tedy se zohledněním inflace uváděn velkofilm Kleopatra s Elizabeth Taylor v hlavní roli, který byl natočen v roce 1963. Náklady na Kleopatru činily přes 290 milionů dolarů. Jako další se umístil Superman se vrací z roku 2006, který stál skoro 270 milionů dolarů a za nimi je v „inflačním“ žebříčku Titanic, který stál lehce přes 250 milionů dolarů. Titanic je nejúspěšnějším filmem všech dob, co se tržeb týče, celosvětově vydělal přes 1 miliardu a 800 milionů dolarů, tady lze vidět, že se investice skutečně vyplatila.

Pokud zapomene na všechny ekonomické poučky a budeme se zabývat pouze absolutními čísly, to znamená, nebudeme brát na zřetel inflaci, tak nejdražší film všech dob jsou Piráti z Karibiku 3, které stály 300 milionů dolarů, hned za nimi se drží Spiderman 3, který stál skoro 260 milionů dolarů a jako třetí se uvádí nejnovější bondovka Quantum of Solace, která stála 230 milionů dolarů.

Není také jistě bez zajímavosti, že drahé filmy se netočí jen v Hollywoodu v posledních letech, což dokazuje také němý scifi film Metropolis, který byl natočen v Německu v roce 1927 režisérem Fritzem Langem. Tento snímek měl na svou dobu ohromný rozpočet – 5 milionů a 100 tisíc marek, což zase, když se zohlední inflace, dělá 200 milionů dolarů, čímž se hravě přibližuje předním příčkám v „inflačním“ žebříčku.

Jde vidět, že investice do filmu není pro slabé povahy, vždyť kdo může jen tak dát na nějaký projekt pár stovek milionů dolarů a pak jen doufat, že se snímek tak zvaně chytí. Proto se nelze divit, že velká studia točí filmy, které jsou si podobně jako vejce vejci a které se vyznačují poměrnou přímočarostí. Jednoduše dávají divákovi to, co chce vidět, a to v pořádných dávkách. Skoro se dá říct, že mnozí producenti zašli v „sázce na jistotu“ tak daleko, že každý film opepří několika hezkými a známými tvářemi, případně trochou sexu a krve a podle všeho mají o úspěch postaráno. Jenomže divák není úplně hloupý, a pokud přijde do kin znovu skoro ta samá přihlouplá komedie, tak se nelze divit, že lidi prostě přestanou na takový počin chodit.

Jakub Šenovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí