Těžba ropy v Rusku loni po deseti letech klesla

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Těžba ropy v Rusku loni klesla asi o jedno procento, což je po deseti letech první pokles. Ukázaly to oficiální údaje, které zveřejnila vláda. V předchozích letech se těžba relativně silně zvyšovala, analytici ale už dříve upozorňovali, že se blíží bod zvratu a že těžba se bude snižovat i nadále.

Jedním z faktorů, které stojí za poklesem objemu těžby, je stárnutí a postupné vyčerpávání ložisek. Nyní se ale k důležitým faktorům přidal i pokles cen ropy, takže těžební podniky nemají příliš velkou motivaci investovat do nových vrtů, ani se starat o zvýšení efektivity vrtů, které jsou v provozu.

Ministerstvo energetiky uvedlo, že těžba ropy a jejích kondenzátů během prosince klesla o 1,6 procenta na 9,66 milionu barelů denně. To znamená, že loni se v Rusku v průměru denně vytěžilo 488,105 milionu tun ropy, což je 9,78 milionu barelů denně.

Celoroční údaj o těžbě ropy je na denním základě o 0,9 procenta nižší, než byla těžba v roce 2007. To se v Rusku denně těžilo asi 491,481 milionu tun ropy, což je zhruba 9,87 milionu barelů denně.

Analytici očekávají, že těžba ropy se v Rusku začne opět zvyšovat až v dalších deseti letech, kdy by mělo být uvedeno do provozu několik nových vydatnějších polí na východě Sibiře. Tato oblast je sice bohatá na nerostné zdroje, ale postrádá infrastrukturu, která je k těžbě nutná.

V roce 2007 se objem těžby ropy v Rusku zvýšil o 2,3 procenta, hlavně ale díky projektu Sachalin-1 na stejnojmenném ostrově v Tichém oceánu. O rozvoj projektu se postarala americká společnost Exxon Mobil.

Oficiální data rovněž ukazují, že vývoz ropy z Ruska přes ropovod monopolního vývozce Transněfť loni klesl o více než pět procent na 4,19 milionu barelů denně (209,152 milionu tun). V předchozím roce vývoz dosáhl 4,43 milionu barelů denně.

V prosinci ale vývoz ropy přes Transněfť proti listopadu vzrostl o 17,8 procenta na 4,36 milionu barelů denně.

Těžba zemního plynu z produkce společnosti Gazprom, což je největší plynárenský podnik na světě a dodavatel asi čtvrtiny objemu plynu, který se spotřebovává v Evropě, loni činila 550,587 miliardy krychlových metrů. Údaj za rok 2007 činí 549,597 miliardy krychlových metrů.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí