Zaměstnanci si od ledna polepší

štítek Stalo se přečtete do minuty

Všichni zaměstnanci si od ledna díky daňovým změnám schváleným ke konci letošního roku polepší o stovky korun měsíčně.

Například člověk s průměrnou mzdou 23.144 korun si přilepší o 377 korun měsíčně, zaměstnanec s příjmem 20.000 korun dostane měsíčně 330 korun navíc. Lidé s platem od zhruba 60.000 do 88.000 mohou počítat s nárůstem čisté mzdy o více než tisícikorunu. Vyplývá to z výpočtů ČTK.

„Občanům tak zůstane v peněženkách oproti současnému roku o přibližně 18 miliard korun více. Návrh státního rozpočtu s touto skutečností počítá,“ řekl Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí.

Od ledna příštího roku se díky novele zákona o dani z příjmu snižují odvody sociálního a zdravotního pojištění zaměstnance, a to o 1,5 procentního bodu z 12,5 procenta na 11 procent. Zároveň klesají o jeden procentní bod rovněž odvody firem na sociální a zdravotní pojištění z 35 procent na 34 procent, čímž se snižuje i superhurbá mzda, z které se následně vypočítává 15procentní daň. Firmy mají nižší odvody i kvůli tomu, že od příštího roku budou za zaměstnance hradit plně prvních 14 dnů nemoci.

Výše slev na dani a odečitatelné položky se od nového roku nemění. Sleva na poplatníka zůstává na 24.840 korunách ročně, stejně tak se nemění i slevy na dítě nebo na manželku na rodičovské. V nezměněné výši budou moci uplatnit daňové odpočty lidé i například u úroků z hypotéky, životního nebo důchodového pojištění.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí