Factum Invenio: S cenou elektřiny je nespokojeno 95 pct lidí

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

S cenou elektrické energie je v České republice nespokojeno plných 95 procent lidí, což je o tři procentní body více než v minulém roce.

Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky ČTK poskytla agentura Factum Invenio. Téměř dvě třetiny lidí uvedly, že cena elektřiny je příliš vysoká, přiměřená je pro šest procent dotazovaných. Agentura průzkum provedla letos v květnu mezi tisícovkou občanů České republiky ve věku od 18 let.

Na vyšší cenu elektrické energie reaguje 48 procent lidí pouze zamezením plýtvání, aniž by spotřebu omezovali. Dvě pětiny lidí svoji spotřebu omezují, naproti tomu plných 12 procent respondentů se rostoucími cenami elektřiny vůbec nezabývá.

Nahrazení elektřiny levnějším typem energie zvažuje 13 procent lidí a dalších šest procent již tuto změnu provedlo. Více než polovina obyvatel (54 procent) o změně neuvažuje, což představuje meziroční pokles o 18 procentních bodů. Čtyři pětiny obyvatel nemají podle svého vyjádření o této oblasti dostatečné informace. Informace by rádo získalo 42 procent lidí, na druhé straně 38 procent obyvatel vůbec nezajímají. Proti minulému roku vzrostl počet neinformovaných lidí o 11 procent, vyplývá z výsledků průzkumu.

O změně dodavatele elektřiny by byla při zajímavé nabídce ochotna uvažovat většina lidí, přičemž 42 procent obyvatel by potřebovalo se změnou pomoci. V současnosti se rozhoduje provést tuto změnu 11 procent dotázaných, což představuje meziroční zvýšení o pět procent. Se současným stavem je spokojeno 26 procent lidí.

Spokojenost s cenami elektřiny sice meziročně klesla, naproti tomu se na 86 procent zvýšila spokojenost s jejími dodávkami. Lidé jsou více spokojeni i se službami, které souvisejí s dodávkami elektrické energie. Ve srovnání s loňským rokem se tato spokojenost zvýšila o tři procenta na 79 procent.

Necelá polovina lidí pochybuje o tom, že v oblasti výroby elektrické energie existuje konkurenčním prostředí, 23 procent si myslí, že konkurence v této oblasti není. U konkurence v obchodě s elektrickou energií si to myslí 18 procent lidí, a další zhruba čtvrtina soudí, že konkurence na trhu je malá.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí