Mýtné ztrácí ke konci roku dynamiku

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Výběry mýtného ztrácejí v posledních týdnech na dynamice; listopad byl letos prvním měsícem, kdy se vybralo méně peněz než loni.

Celý rok 2008 bude sice lepší než předchozí rok, odhady však již nejsou tak optimistické jako před několika měsíci. Důvodem je krize a pokles výroby v českých i zahraničních továrnách, shodují se odborníci.

„První dopady krize lze v podzimních výsledcích pozorovat, protože nejsou o tolik lepší. I proto lze predikci celoročního výběru mýta upravit na 6,15 miliardy korun,“ uvedl Karel Feix, šéf společnosti Kapsch, která mýtný systém pro stát postavila a spravuje. V červenci Feix odhadoval celoroční výnos na 6,5 miliardy, tedy zhruba o miliardu vyšší než loni.

Od ledna do října se po všechny měsíce vybralo na mýtném více než loni, v listopadu však přišel pětiprocentní propad. Feix považuje propad za zdánlivý, neboť letos v listopadu bylo méně pracovních dnů. Podobně tomu však bylo například i v srpnu a říjnu, kdy se vybralo shodně o dvě procenta více než loni.

„Současná světová krize, byť se nás zatím tolik nedotýká, má svůj obraz v dopravě,“ uvedl děkan dopravní fakulty ČVUT Petr Moos. Zároveň připustil, že letošní výběry budou nižší, než se očekávalo; krize se však naplno projeví až v první polovině příštího roku. „Budeme pokládat za úspěch, když příští rok bude vůči tomu letošního bez nějakých výrazných ztrát,“ řekl.

„Lze očekávat, že odstávky továren a především podniků dopravního průmyslu, které mohutně využívají kamionovou dopravu, se na dynamice výběrů mýta projeví už začátkem roku 2009,“ doplnil Feix. Podle Moose by mohlo přijít oživení ekonomiky spojené s nárůstem přeprav ve druhé polovině příštího roku.

Mýtný systém funguje na českých dálnicích a rychlostních silnicích od ledna 2007. Povinnost platit se vztahuje na kamiony o hmotnosti 12 tun a více. Systém jich nyní registruje zhruba 350.000. Výnosy z mýtného putují do fondu dopravy, který však musí část poslat firmě Kapsch jako splátku systému a služeb.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí