Prodej automobilů v Evropě klesl o více než čtvrtinu

štítek Stalo se přečtete do minuty

Prodej nových osobních automobilů v Evropě se v listopadu meziročně snížil o 25,8 procenta, a zaznamenal tak sedmý měsíční pokles v řadě.

Oznámila to asociace výrobců automobilů ACEA. Tak hluboký propad Evropa naposledy zaznamenala v roce 1999, předtím jen v roce 1993, těsně před rozšířením Evropské unie.

Evropské vlády se snaží výrobcům automobilů pomoci překonat odbytovou krizi. Za ní je hlavně pokles důvěry spotřebitelů v důsledku hospodářského útlumu a horší přístup k úvěrům. Mnoha výrobcům se tak ve skladech hromadí neprodané vozy.

ACEA uvedla, že listopadové údaje se s výjimkou Malty a Kypru vztahují ke všem členům Evropské unie, navíc ale zahrnují i země Evropského sdružení volného obchodu (EFTA).

V západní Evropě se registrace nových automobilů snížila o 26 procent na 854.698 vozů. Za období leden až listopad se v západní Evropě prodalo asi o milion automobilů méně než ve stejném období loni.

Nejhorší situace byla v listopadu v Irsku, kde se prodej meziročně propadl o 55,9 procenta. Ve Španělsku pokles prodeje činil 49,6 procenta, v Británii 36,8 procenta a v Itálii 29,5 procenta. V Německu se prodalo asi o 17,7 procenta automobilů méně než před rokem, což je nejprudší pokles od loňského prosince. Ve Francii pokles činil 14,1 procenta.

V nových členských zemích Evropské unie se prodej snížil o 22,6 procenta, od ledna do listopadu nicméně prodej vykazuje stále ještě meziroční růst, ale už jen o 0,3 procenta. Ještě donedávna byly tyto země vůči problémům odolnější než západní Evropa, podle ACEA částečně proto, že je v nich vyšší procento lidí, kteří si auto kupují poprvé.

Z velkých evropských automobilek například Volkswagen v listopadu zaznamenal na evropském trhu pokles prodeje o 17,4 procenta. Francouzskému koncernu PSA Peugeot Citroën prodej klesl o 26,9 procenta, Renaultu o 21,8 procenta a italskému Fiatu o 23,8 procenta.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí