Plyn by mohl v dubnu zlevnit asi o 10%

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Účty domácností za plyn by se mohly na jaře snížit. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) s odvoláním na Jiřího Gavora z analytické společnosti ENA. Podle něj by dodavatelé plynu v Česku mohli snížit cenu plynu pro domácnosti od 2.čtvrtletí asi o deset procent.

Dovozní cena plynu se vypočítává z cen platných před šesti až devíti měsíci, právě proto plynárenské firmy nezlevňují už od ledna, kdy se do jejich cen ještě promítaly letní špičky cen ropy a uhlí, uvedl deník.

„Podle našich propočtů dosáhly importní ceny plynu v dolarech vzhledem k uvedenému zpoždění svého vrcholu v říjnu, v korunách kvůli oslabení kurzu až v prosinci. Teď bude následovat pokles,“ vysvětlil Gavor, proč by plynárenské firmy mohly zlevnit. Důležitý podle něj bude další vývoj koruny vůči dolaru.

„Zlevnění plynu v roce 2009 bychom se dočkat měli,“ řekl listu šéf KKCG Oil and Gas, která těží i prodává plyn v tuzemsku, Radek Lucký. Jak naznačil, ve druhém čtvrtletí lze očekávat nejnižší importní ceny do Česka. Zda se však promítne do cen pro domácnosti v dubnu, záleží na strategii plynárenských fi­rem.

Největší dovozce plynu v ČR, společnost RWE Trasnsgas, bude vědět nové ceny až v březnu. Podle člena představenstva firmy Tomáše Varcopa je odhad dalšího vývoje problematický zejména kvůli oslabování kurzu koruny.

RWE oznamuje ceny čtvrtletně. Od 1. října zdražila pro domácnosti v průměru o 10,4 procenta. V dubnu ceny pro domácnosti vzrostly v průměru o 3,1 procenta, od července v průměru o 9,6 procenta. Ceny pro velké zákazníky stanovuje RWE měsíčně, ale vypočítává je podle obdobného vzorce.

Dobrou zprávou z hlediska spotřebitelů jsou předpovědi vývoje cen ropy, která ovlivňuje je elektřinu, tak i plyn. Jestliže ještě v létě se ropa obchodovala za 147 dolarů za barel a předpovědi renomovaných analytiků varovaly, že ropa bude stát příští rok 200 dolarů, nyní spadly na 47 dolarů, napsala dnešní Mladá fronta Dnes.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí