Medveděv nevylučuje vstup Ruska do kartelu OPEC

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ruský prezident Dmitrij Medveděv nevylučuje vstup Ruska do Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Informovala o tom dnes ruská zpravodajská agentura Ria-Novosti. Rusko by podle Medveděva rovněž mohlo v reakci na nízké ceny ropy omezit těžbu.

Prezident OPEC Šakíb Chelíl začátkem měsíce uvedl, že doufá, že Rusko, Norsko a Mexiko se stanou členy kartelu nebo se alespoň připojí k omezování těžby s cílem podpořit ceny ropy. „Opravdu si přejeme, aby se tyto země staly členy OPEC,“ řekl Chelíl, který je rovněž alžírským ministrem energetiky.

Kartel se již koncem září dohodl na snížení dodávek na trh o 1,5 milionu barelů denně, tento krok však pokles cen ropy nezastavil. Cena americké ropy se sice v červenci vyšplhala až na rekordní maximum 147,27 dolaru za barel, od té doby však kvůli obavám z negativního dopadu zpomalení ekonomiky na poptávku výrazně klesla. V současnosti se cena barelu ropy pohybuje pod 50 dolary.

OPEC bude o limitech těžby rozhodovat znovu na svém pravidelném zasedání, které se uskuteční 17. prosince v Alžírsku. Koncem minulého měsíce ponechali zástupci OPEC na svém mimořádném zasedání v Káhiře limity na dosavadní úrovni. Kartel však vyzval členské země, aby limity přísně dodržovaly. Chelíl minulý měsíci odhadl, že členové OPEC přišli kvůli klesajícím cenám ropy o zhruba 700 miliard dolarů (13,5 bilionu Kč).

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí