ČD pokutě 270 milionů korun asi neuniknou

štítek Stalo se přečtete do minuty

Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina zřejmě potvrdí sankci 270 milionů korun pro České dráhy za zneužití dominantního postavení v nákladní dopravě. Pecina to dnes řekl na dotaz ČTK. Dráhy dostaly pokutu letos, proti verdiktu se odvolaly. Pecinova rozkladová komise mu doporučila, aby sankci potvrdil. Nyní bude záležet na stanovisku Evropské komise, která už ale pokutu jednou posvětila.

Jde o jednu z nejvyšších pokut v historii úřadu. ÚOHS zjistil, že se dráhy dopustily řady prohřešků, a to v letech 2003 až 2007. Původně o pokutě vůbec neuvažoval a chtěl případ vyřešit dohodou. Dráhy ale své jednání napravily až po roce od zahájení správního řízení, což bylo pro úřad pozdě.

ÚOHS bral ve správním řízení v úvahu české i evropské právo, což se ale v minulosti v případě RWE Transgas nelíbilo brněnskému krajskému soudu. Z tohoto důvodu také zrušil podobně vysokou sankci pro plynárenskou firmu RWE. Na stranu ÚOHS se však nedávno postavil Nejvyšší správní soud.

V minulosti ČD od antimonopolního úřadu dostaly několik sankcí v souhrnné výši ve stovkách tisíc Kč za chybná výběrová řízení. Nyní úřad zjistil chyby i v projektu rekonstrukce některých nádražních objektů Živá nádraží.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí