Prezident podepsal vyšší pojištění bankovních vkladů

štítek Stalo se přečtete do minuty

Pojištění bankovních vkladů v Česku se zvýší. Prezident Václav Klaus podepsal novelu bankovního zákona, kterou vláda a zákonodárci reagují na důsledky světové finanční krize. Nově tak budou pojištěny vklady až do částky 50.000 eur (asi 1,25 milionu korun), zatímco dosud je tento limit poloviční. O prezidentově podpisu informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Novela počítá také s tím, že nově bude pojištěn celý vklad, zatímco nyní je to jen z 90 procent. Náhrady by v případě pádu banky jejím klientům vyplatil Fond pojištění vkladů, do kterého finanční ústavy přispívají.

Novela, kterou sněmovna i Senát projednaly ve zrychleném řízení, začne platit dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Pojištění se nevztahuje na vklady samotných bank, zahraničních bank, finančních institucí, zdravotních pojišťoven a státních fondů. V případě odškodnění se peníze klienta na více účtech u jedné banky sčítají a odškodnění je omezeno právě hranicí 50.000 eur. Pokud má klient naopak účty u více bank, v každé bance pro jeho peníze platí limit 50.000 eur.

Novela neznamená podle analytiků, že by bankovní sektor v ČR byl v krizi, spíše se jedná o uklidnění situace. Výše náhrad je prý dostatečná, protože pokrývá 97 procent všech vkladů. To je blízko stoprocentním garancím, které ohlásily některé evropské země, například Rakousko, Německo či Slovensko.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) již dříve řekl, že novela je mnohem více krokem, který má zabránit panice, než opatřením k zabezpečení vkladů. „Osobně jsem přesvědčen, že systémově to dobře není. Z hlediska ochrany před panikou to samozřejmě systémově dobré je,“ konstatoval.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí