ČR prý neumí efektivně bojovat proti padělkům

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Plagiátorství a padělky jsou nešvarem české ekonomiky, proti kterému je třeba bojovat.

ČTK to řekl předseda Mezinárodní obchodní komory v ČR (ICC ČR) Jaromír Drábek s tím, že Česká republika od letošního ledna figuruje v takzvaném Watch listu Spojených států amerických. To je seznam zemí, které nejsou z pohledu USA schopny efektivně bojovat s plagiátorstvím značek a prodejem padělaného zboží.

Česká republika se do seznamu dostala na základě výsledku mimořádné revize a podle výroční zprávy jsou USA znepokojeny zejména závažným množstvím pirátského a padělaného zboží prodávaného na tržnicích v příhraničních oblastech s Rakouskem a Německem.

„Umístění ČR na Watch listu poškozuje české podnikatele zejména při exportu do Spojených států i dalších zemí, negativně vnímáno je také při účasti na výběrových řízeních nebo spolupráci s partnery z USA. Vypovídací hodnotu o vnitřních podmínkách na našem trhu má bohužel i ve vztahu k dalším ekonomikám, situace je vnímána jako určitý signál pro výrobce s Asie, zejména z Číny, pro zesílení exportu padělků do Česka,“ vysvětlil Drábek.

Mezinárodní obchodní komora v ČR se proto připojila k iniciativě BASCAP, kterou spustila světová síť mezinárodních obchodních komor proti plagiátorství a pirátství. Jejím cílem je sjednotit podnikatele napříč sektory.

ICC ČR chce zlepšit situaci zejména prosazováním legislativních, nelegislativních a procesních nástrojů na ochranu duševního vlastnictví. Těmi by vedle nastavení nových zákonných norem bylo také posílení kontrolní činnosti a používání represivních nástrojů. „Podceňovat bychom neměli ani komunikaci. Proti porušování práv duševního vlastnictví by měla být vedena aktivní kampaň, která by ukázala dopady tohoto nešvaru veřejnosti,“ uvedl Drábek.

Výroba, následná distribuce a prodej padělků nepůsobí podle ICC ČR škody jen majitelům práv duševního vlastnictví, ale ve významném měřítku ohrožuje zdraví, bezpečnost a majetek obyvatelstva, zaměstnanost, konkurenceschop­nost, obchod a investice do výzkumu, inovace i daňové výnosy. Vedle toho prý přináší i rizika bezpečností, propojení na organizovaný zločin, nezákonnou zaměstnanost a nezákonné přistěhovalectví.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí